• 19/05/2024

Leerlingen van BS  Oosterwijk in Westerlo maken kennis met plannen voor speelplaats

WESTERLO – De 130 leerlingen van basisschool Oosterwijk in Westerlo ontvingen vanmiddag een gouden koker met de plannen voor de toekomstige groene speelplaats.

De symbolische inhuldiging vond plaats op de nu nog grijze, stenen speelplaats. Binnenkort komen er bomen, een buitenklas, een amfitheater, speeltoestellen in duurzaam hout en nog veel meer.

Basisschool Oosterwijk startte het ambitieuze project met financiële steun van de provincie Antwerpen, praktische ondersteuning van gemeente Westerlo en met de hulp van tal van andere partners.

Vrije Basisschool Oosterwijk in Westerlo start weldra met de ontharding en vergroening van meer dan 600 vierkante meter speelplaats.

Het project kadert binnen het initiatief ‘Groene Oases’ van provincie Antwerpen, dat voor kinderen een groene speelomgeving op school nastreeft, voordelig voor leerling én milieu.

Van provinciaal gedeputeerde Mireille Colson (N-VA) ontvingen ze 15 000 euro om hun groene droom waar te maken.

Vrije Basisschool Oosterwijk in Westerlo ziet het groots. De speelplaats bestaat nu nog uit stenen en beton en slechts één boom.

De school snakt naar meer schaduw in de zomer, verscheidenheid aan groen en wenst in te zetten op het educatieve aspect van een groenere buitenruimte.

Bovendien kadert het project mooi in hun jaarthema ‘Elke druppel telt’. De leerlingen schreven samen een boek waarin ze hun groene droom uitdrukten.

De ouders verzamelden meningen via een enquête. Na 2,5 jaar ideeën verzamelen klopt de school af op de finale plannen.

Deze maakte directeur Stefaan nu bekend. Elk gezin ontving één gouden koker met de plannen.

Na de voorbereidende fase kunnen nu de onthardingswerken starten. Colson: ‘Provincie Antwerpen zorgt voor de coördinatie en middelen, de Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering, ze brengen een bezoek aan de school en geven onder meer advies bij de administratie en plantenkeuze.’

Basisschool Oosterwijk werkt met heel wat extra mensen samen om van hun speelplaats een echte ‘Groene Oase’ te maken.

Zo kreeg de basisschool tips rond spelmogelijkheden van Moev en vergroent Thomas More een zone op het speelterrein.

Ook gemeente Westerlo draagt een steentje bij aan het project. Filip Verrezen (CD&V), schepen voor openbare werken: ‘Wij verlenen graag onze medewerking voor dit initiatief vanuit onze technische dienst. Het grotere kraan- en grondwerk nemen we voor onze rekening. De aanplanting gebeurt door de school zelf.’

Bovenop het bedrag dat ze van de provincie Antwerpen ontvangen, zorgde de ouderraad voor een extra financiële boost.

Ze organiseerden activiteiten doorheen het schooljaar zoals een wafelbak en baatten een drankenstand uit tijdens carnaval. (EM / Foto’s Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten