Leerlingen van Basisschool Pullaar krijgen nu ook een groene speelplaats
LIER – Een cheque van 25 000 euro. Zoveel mochten de 140 kinderen van vrije basisschool Pullaar in Lier ontvangen voor de ontharding van hun speelplaats.
Deze steun kadert in de campagne van ‘Groene Oases’, een initiatief van provincie Antwerpen om speelplaatsen te vergroenen.
Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor Milieu en Natuur, trapte feestelijk dit vergroeningstraject op gang.
Vrije Basisschool Pullaar in Lier heeft momenteel een stenen speelplaats van ongeveer 800 vierkante meter, maar daar verandert binnenkort wat aan.
De school slaat aan het vergroenen, ongeveer 300 vierkante meter speelplaats wordt onthard en krijgt een nieuwe groene invulling.
Voor dat vergroeningstraject ontving de school de nodige steun van provincie Antwerpen. Onder de noemer ‘Groene Oases’ voorziet de provincie financiële steun én praktische begeleiding bij de invulling van deze groene ruimte.
Basisschool Pullaar ontving 25 000 euro voor hun Grote Groene Oase. Directrice Carolien Partoens: ‘Ik mocht al op andere scholen zien hoe deze vergroening kinderen tot rust brengt.’
De school had al wel een aparte groene tuin, maar die bleef vooral gereserveerd voor de kleuters.
Nu wordt dus ook aan de lagere school gewerkt. Kinderen mochten doorgeven hoe hun ideale speelplaats eruitziet, en ook de ouderraad werd ingeschakeld.
Samen met het Regionaal Landschap Rivierenland worden nu de lijnen van dit traject verder uitgetekend.
Ook MOS Antwerpen werkt mee door met de schoolploeg klaar te stomen voor het project.
De Haes: ‘Het is belangrijk dat een groot draagvlak wordt voorzien. Niet alleen de school zelf, maar ook ouders en kinderen moeten helemaal mee zijn in dit verhaal om optimaal te vergroenen én de Groene Oase te onderhouden.’
Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie.
Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.
Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen.
Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.
Groene Oases is een initiatief van provincie Antwerpen, in samenwerking met het Regionaal Landschap. Scholen kunnen zich hier nog steeds kandidaat stellen. (EM / Foto Provincie Antwerpen)