Leerlingen PTS Mechelen pakten vanmiddag uit met een boeiende SDG-tour
MECHELEN – PTS Mechelen, een provinciale school met een sterke focus op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid, vierde vanmiddag de achtste verjaardag van de ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) van de Verenigde Naties. Ter ere van deze bijzondere dag organiseerde de school een boeiende SDG-tour om te laten zien voor welke SDG’s zij zich inzetten en welke opmerkelijke projecten en initiatieven zij in de school hebben geïmplementeerd.
Luk Lemmens (N-VA, midden op de foto), gedeputeerde voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen: ‘Duurzaamheid is een kernwaarde in de organisatiecultuur, dagelijkse werking en beslissingen van het Antwerpse provinciebestuur. Vanuit de provincie Antwerpen schuiven we daarom de SDG’s beleidsmatig in vele materie als toetssteen naar voren: van een duurzaam aankoopbeleid tot de inrichting van natuur- en erfgoeddomeinen, van ons klimaatplan tot dus ook het provinciaal onderwijs Antwerpen.’
In maart vorig jaar startte in PTS Mechelen de bouw van Blok G. Dat gebouw zal plaatsbieden aan 200 leerlingen van de eerste graad en is volledig duurzaam en energiezuinig. Het gebouw maakt gebruik van een geothermische warmtepomp en betonkernactivering voor de verwarming en koeling. Daarnaast is de buitenschil grotendeels van verduurzaamd hout en zal een ondergrondse regenwateropslag voorzien worden van 630 kubieke meter. Hierin komt het regenwater van alle omliggende daken terecht (ongeveer 6 000 vierkante meter dakoppervlakte). Het opgevangen regenwater zal gebruikt worden voor de bewatering in de serres en de beplantingen, het doorspoelen van toiletten en buitenkraantjes. Met deze ingreep kan de huidige grondwaterwinning op de site worden afgebouwd.
PTS Mechelen werkt samen met de non-profit organisatie Foodsavers om voedselverspilling tegen te gaan. De school levert elke week – kosteloos – kraakverse groenten en sappig fruit aan Foodsavers en biedt verder een gespecialiseerd OKAN-traject aan voor anderstalige nieuwkomers. Het doel is om alle leerlingen, ongeacht geslacht, scholingsgraad of afkomst, geletterd en rekenvaardig te maken. Alle OKAN-leerlingen krijgen twee uur per week het vak burgerschap. Binnen dit vak is er aandacht voor de verschillende religies, maar wordt er ook ingegaan op thema’s zoals geaardheid, emancipatie van de vrouw en gelijkheid in het algemeen. Zo leren de leerlingen kennis maken met elkaars cultuur en respect hebben voor andere culturen. Tegen het einde van het schooljaar komen er ook andere thema’s zoals milieu en klimaat aan bod.
Het ‘Netwerk Schoolgebouwbeheerders’ is een initiatief van de provincie Antwerpen om schoolgebouwbeheerders te ondersteunen bij het bevorderen van duurzaamheid in schoolomgevingen. PTS Mechelen zette met ondersteuning van het netwerk een succesvolle energiebesparingsactie op. De school inventariseerde alle apparaten en installaties die energie verbruiken, van de luchtgroep tot de ijskast in de leraarskamer. Via een ingenieus gebouwbeheerssysteem slaagde PTS Mechelen erin om het sluipverbruik op de site op te sporen. Op basis van de bevindingen van het gebouwbeheerssysteem heeft PTS Mechelen een uitschakelplan opgesteld. Dit plan beschrijft welke apparaten en installaties wanneer kunnen worden uitgeschakeld zonder dat dit ten koste gaat van het comfort.
Leerlingen en leerkrachten uit de eerste graad B-stroom werken tijdens de examenperiodes in december en juni aan inspirerende projecten rond de SDG’s. Tijdens deze projecten werken de leerlingen vier halve dagen in projectvorm en op een speelse manier aan het ontwikkelen van een duurzame attitude met aangepaste vaardigheden. In een ander project bereiden leerlingen een gezonde maaltijd voor leerlingen van een basisschool in de buurt en sturen ze bemoedigende boodschappen naar kinderen in het ziekenhuis. (EM / Foto Provincie Antwerpen)