• 21/06/2024

Leerlingen PIVA slokop op vakbeurs, UAntwerpen verlengt leerstoel rond Haven

ANTWERPEN – Klassieke kookham of fantasie kookham, de leerlingen van PIVA maakten de lekkerste hammen op de vakbeurs Saveurs et Métiers 2023 in Namur Expo.

Ter gelegenheid van de vakbeurs Saveurs et Métiers 2023 voor voedingsretail in de expo in Namen, organiseerde de vzw ‘De Belgische Beenhouwerij’ een nationale vakwedstrijd met als thema ‘kookham’. Naast de wedstrijd voor slagers was er ook één voor leerlingen slagerij. De leerlingen konden deelnemen in twee rubrieken, namelijk een klassieke kookham of een fantasie kookham. Alle ingediende kookhammen moesten vergezeld zijn van een anonieme technische fiche waarop de naam van het product, alsook de lijst met ingrediënten en allergenen. De kookhammen werden beoordeeld op smaak, geur, textuur, snijbaarheid en uitzicht. Bij de fantasie kookham werd er extra gekeken naar originaliteit en creativiteit. In de rubriek fantasieham bezetten leerlingen van het vijfde jaar Slagerijtechnieken het volledige podium. In de rubriek klassieke kookham gingen de eerste en tweede plaats naar leerlingen Slagerij Duaal van CVO Vitant op campus PIVA.

Dit zijn de winnaars: leerlingen van het vijfde jaar Slagerijtechnieken onder begeleiding van Tony De Clercq: eerste plaats voor Olivier Vervaet. Hij behaalde goud (meer dan 90 procent) met kruidenham. Tweede plaats voor Nick Vyt. Hij behaalde goud met gebakken beenham. Derde plaats voor Rory Roofthooft. Hij behaalde goud met honingham. Een mooie score van meer dan 80 procent was er voor Stijn Vergote met zijn Italiaanse ham. Alexander Rossatti behaalde meer dan 70 procent met zijn gerookte beenham.

Leerlingen Slagerij Duaal onder begeleiding van Bert Segers: eerste plaats voor Senne De Cloedt. Hij behaalde goud (meer dan 90 procent) met natuurham. Tweede plaats voor Kenji Fioole. Hij behaalde eveneens goud met natuurham. Yinthe Van Moer scoorde ook meer dan 90 procent voor Italiaanse ham. Adonay Veli behaalde dan weer meer dan 90 procent voor beenham.

Bert Vogels, technisch adviseur slagerij: ‘Onder het motto van ‘Lekker van bij ons’ startten de leerlingen met ‘hespen van bij ons’ en ‘kruiden van bij ons’. Met varkens van eigen bodem – milieubewust en diervriendelijk gekweekt – gingen de leerlingen van 5STa en duaal aan de slag voor het maken van hun kookham. Zeg dus niet zomaar hesp tegen een ham van PIVA.’

De verschillende vervoersmodi zijn vandaag essentieel voor de verdere ontwikkeling van de Antwerpse haven. Maar het kan nog doeltreffender, blijkt uit interdisciplinair onderzoek van de Universiteit Antwerpen. Werk op de plank dus, een uitdaging op maat van de Leerstoel Dennie Lockefeer, die verlengd wordt.

De leerstoel zet in op onderzoek, onderwijs en dienstverlening. Op onderwijsvlak komt er onder meer een jaarlijkse prijs voor de beste scriptie binnenvaart. In de voorbije drie jaar werden vijf awards uitgereikt. Onder het luik dienstverlening zal er opnieuw jaarlijks een lezing over het thema intermodaliteit georganiseerd worden. Maar de focus komt bij onderzoek te liggen. Vertrekkend van de ‘Europese Green Deal’ (inzetten op een actief modal shift beleid) staat de relatie tussen duurzame containerbinnenvaart en capaciteit (maritieme terminal, inland terminal en magazijnen) centraal in het onderzoek. (EM / Foto Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten