Leader-projecten zoals herstelboerderijen 2.0 in 31 Kempense gemeenten
KASTERLEE – LEADER is een subsidieprogramma dat specifiek is bedoeld voor het platteland en wordt gefinancierd door de provincie Antwerpen, Vlaanderen en Europa (alles samen goed voor 1 421 730 euro). In 31 gemeenten uit onze provincie kunnen lokale besturen, middenveldorganisaties, verenigingen, ondernemers én gewone burgers projectideeën indienen. Recent werden 23 nieuwe projecten goedgekeurd. Ze kunnen op 1 januari 2021 van start gaan. De provincie telt drie LEADER-gebieden. Per gebied werden verschillende projecten opgestart:
Zeven projecten, waaronder een onderzoek door landbouwers en de Bodemkundige Dienst van België naar een gezonde bodem, in Zandhoven, Grobbendonk, Herenthout, Vorselaar, Lille, Kasterlee, Olen, Geel (in Geel Ten Aard en in Gierle zullen de molens op een professionele manier het verhaal van graan tot brood vertellen) Meerhout , Laakdal en Herselt.
Zes projecten in Ravels, Arendonk, Oud-Turnhout, Retie, Dessel, Mol en Balen waaronder de aanpak van verkeersveiligheid op landbouwwegen en de heropbouw van een typische Kempense schuur.
Tien projecten in Essen, Kalmthout, Stabroek, Kapellen, Wuustwezel (waar de vallei van de Kleine Beek wordt opgewaardeerd), Hoogstraten (in Wortel Kolonie wordt een belevingstuin aangelegd voor de bewoners van een zorginstelling) , Brecht, Rijkevorsel, Malle, Zoersel, Beerse, Merksplas en Baarle-Hertog.
Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor Plattelandsbeleid en voorzitter van LEADER Provincie Antwerpen. ‘Omdat we kwaliteit willen hebben we nog een heleboel projecten moeten weigeren. De goedgekeurde projecten zijn zeer divers van aard. De rode draad die ze verbindt is dat ze allemaal van onderuit zijn gegroeid, samenwerking centraal stellen en dat de hele samenleving er beter van wordt.’ Meer info op www.leaderprovincieantwerpen.be
Een uitstekend voorbeeld is ‘Herstelboerderijen 2.0, re-integratie op het platteland’ van Welzijnszorg Kempen, dat werd voorgesteld in De Schaapskooi in Kasterlee. Anke Esch (zie foto), coördinator herstelboerderijen bij Welzijnszorg Kempen: ‘De ervaringen uit een eerder project met neuro-revalidatie op landbouwbedrijven is uitgebreid naar oncologische en mogelijk zelfs covid-19-revalidatie. De begeleiding gebeurt door professionele hulpverleners, maar ter ondersteuning wordt ook een warme oproep naar vrijwilligers gedaan.’ Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.herstelboerderij.be.
‘Herstelboerderijen vormen een tussenstation tussen het verblijf in het ziekenhuis en de eigen thuis. De omgeving heeft een positieve invloed op het welzijn en de gezondheid van de deelnemers. Zo komen ze in contact met lotgenoten en andere mensen. Hier in Kasterlee maar ook op melkveebedrijf Vennenhof in Geel konden ze door boerderij-specifieke activiteiten en taken hun revalidatieproces bevorderen. Leerlingen van de Thomas Moore Hogeschool hebben een onderzoek gedaan en vonden noch in Europa, noch in de VS een soortgelijk project terug. Landbouwer Benny De Buser van De Schaapskooi: ‘De mensen overtreffen zichzelf. Ze vertellen ook spontaan wat hen is overkomen. Om de twee weken kwam er iemand op vrijdagnamiddag en woensdagvoormiddag. Bijna altijd moest ik daarbij zijn maar dat had ik er graag voor over.’ Eén groot probleem: het wettelijk kader ontbreekt. Helsen: ‘De ministers Vandenbroucke (sp.a) en Beke (CD&V) geven ons hoop.’ Uiteindelijk duurt het uitwerken van zo’n wet makkelijk nog een jaar of twee.
Edwin MARIËN