• 20/06/2024

Laurens Sweeck voelt zich bekocht na tweede plaats achter Vanthourenhout

LOKEREN – De strijd om de Belgische titel bij de eliterenners was de enige tijdens deze tweedaagse die spannend was. Dat werd trouwens ook verwacht. Iedereen maakte zich op voor een duel tussen Michaël Vanthourenhout, Eli Iserbyt en Laurens Sweeck uit Schriek. Uiteindelijk werd het een tweestrijd tussen Vanthourenhout en Sweeck – die volgens Laurens en zijn entourage – niet op een faire manier werd beslecht. Jens Adams uit Minderhout werd zesde op 2’53’. In totaliteit werd dit een topweekend voor de renners van Pauwels Sauzen-Bingoal.

Thibau Nys verdient een meer dan eervolle vermelding. Hij ging er – zoals wel vaker – als een bezetene vandoor en slaagde er zelfs nog in om brons te veroveren. Iserbyt maakte de ene fout na de andere en kwam zelfs ten val. Het was vrij vlug duidelijk dat de titel naar Vanthourenhout of Sweeck zou gaan. De twee speelden constant haasje over. In de vierde ronde leek Sweeck het pleit in zijn voordeel te beslechten maar de Europese kampioen kwam terug. Een ronde verder deed zich een eerste van twee incidenten voor in de materiaalpost. Volgens vader Sweeck verloor zijn zoon daarbij telkens tien seconden. In de spurt moest die het hoofd buigen voor zijn mede-koploper.

Sweeck: ‘Ik voelde dat ik even goed was als Vanthourenhout. In die omstandigheden wordt winst en verlies vaak beslist door de tactische keuzes die je maakt. Dat zat wel snor maar ik voel me wel een beetje bestolen. In de materiaalpost krijg je normaal een box toegewezen. Dat was vandaag niet het geval, toch niet voor de start. Dan kies je een box en daar sta je een hele wedstrijd in. Ik heb het tactisch goed aangepakt door die helemaal in het begin van de bocht te leggen. Ik heb daar tijdens de eerste ronde mijn voordeel uit gehaald. Dat was duidelijk. Het team van Michael stond ergens achteraan maar in de tweede ronde stonden ze plots in mijn box. Ik vind dat de jury daar had moeten ingrijpen, hem had moeten terugfluiten en hem terug achteraan had moeten zetten, waar hij de vorige ronde nog instond, maar dat is dus niet gebeurd. ‘

‘In de voorlaatste ronde voelde ik dat de fiets van Michael wat lang bleef hangen. Zijn  mecanicien trok hem te laat weg. Hij bleef gewoon staan. Ik vind het spijtig dat het op die manier moest gebeuren. Ik wil zo geen titel in de schoot geworpen krijgen. Daar gaat het mij niet om. Er zat beslist meer in. De start was perfect voor mij. Ik voelde mij onmiddellijk bij de beteren. Het duurde lang vooraleer we onze kaarten op tafel legden. Uiteindelijk bleek dat we aan elkaar gewaagd waren. Het hing dus van kleine dingen af. De laatste twee ronden werd het parcours iets verraderlijker door de regenval. Ik maakte iets teveel fouten en ik moest gaatjes dichtrijden. Ik ben nooit meer tot op het wiel van Michael kunnen komen en dat heeft mij de overwinning gekost. Misschien heb ik ergens te lang getwijfeld.’

‘De koers is gereden. We kunnen het niet meer herdoen. Ik heb al genoeg meegemaakt in mijn carrière zodat ik dit incident wel vlug achter mij zal kunnen laten. Morgen is het opnieuw koers en nadien kijk ik uit naar de wereldbekerwedstrijden waar ik mijn trui zal verdedigen.’ Morgen rijden de renners in Otegem, waar Vanthourenhout in principe niet start. Die wedstrijd is enkel te bekijken op www.focus-wtv.be. Gerben Kuypers werd vijfde op 2’39” en won de titel bij de Elite2, de renners zonder contract. Het zilver was voor Clement Horny en het brons voor Julian Siemons uit Zoersel.

Twee uur na afloop van de wedstrijd gaf Eddy Lissens, disciplinevoorzitter bij de Belgische Wielrijdersbond, nog een verklaring. Volgens hem waren de boxen wel degelijk toegewezen, alhoewel dat strikt genomen enkel hoeft in wedstrijden van categorie 1 (WK en Wereldbeker). ‘Onze commissaris had moeten ingrijpen maar wellicht had die ook niet in het oog wat er gebeurde. In zo’n materiaalpost is het altijd een drukte van jewelste. Vanthourenhout zal een boete krijgen, omdat Sweeck overduidelijk werd benadeeld maar meer kunnen we niet doen.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten