• 19/06/2024

Laurens Sweeck maakt er een eentonig verhaal van in Merksplas

MERKSPLAS – Twee ronden voor het einde van de Superprestigeveldrit in Merksplas zijn we eens een kijkje gaan nemen bij de stand van Bingoal. Benieuwd hoeveel geld er te verdienen viel wanneer je gokte op een overwinning van Laurens Sweeck. Viel dat even tegen. Voor een inzet van 100 euro kreeg je er 102 terug.

Om maar te zeggen dat er alweer geen maat stond op de man uit Schriek, die er al in de eerste ronde vandoor ging. Tijdens het begin van de koers kon Niels Vandeputte uit Brecht zich nog in de buurt van Sweeck vertonen. Na de eerste ronde reed hij in het gezelschap van Sweeck en Iserbyt negen seconden voor de anderen uit maar toen vond Sweeck het écht welletjes. Even verderop reed Vandeputte nog steeds constant in de top vijf. Aan het eind van de race was Van der Haar genaderd tot op vijf seconden van de winnaar maar dat kwam  vooral omdat Sweeck het gaspedaal gelost had. Michael Vanthourenhout werd derde op 40 seconden. Vandeputte eindigde zesde op 1’20”, de wederoptredende Tom Pidcock zevende op 1’25” en Jens Adams uit Minderhout tiende op 2’08”.

Laurens Sweeck mocht met een bakje aardbeien naar huis, morgen wachten in Overijse wellicht de druiven. ‘Mijn start was heel goed. De eerste ronde verliep vlekkeloos voor mij. Daardoor hadden wij al direct een redelijke voorsprong. Nu, het loopt altijd wel goed in het begin. De kunst is om die inspanning te blijven volhouden. Ik ben daarin geslaagd maar naar het einde toe kostte dat wel wat krachten. Ik ben de anderen blijven onder druk zetten waardoor zij fouten moesten maken om terug te kunnen komen. Het kwam er op aan om zelf foutloos te blijven en dat lukte vrij goed. Ik kon er een goed tempo in houden. Ik had onmiddellijk twintig seconden voor op de rest. Dat was doorslaggevend en ook nodig want Lars bleef voortdurend op dezelfde achterstand hangen. Wanneer ik eens een mindere ronde reed, kwam Lars dichterbij. Hierdoor kreeg hij telkens weer wat moed. Ik reed vanaf de eerste ronde zo goed als alleen. Het werd dus een lange cross voor mij. Achteraf bekeken was dat de juiste tactiek.’

‘Het is moeilijk om in te schatten of ik mijn beste vorm ooit heb. Ik heb sowieso het niveau van enkele jaren geleden toen ik me met Wout en Mathieu kon tonen al waren zij wel de beteren. Nu hebben zij andere prioriteiten, net zoals Pidcock. We zijn nu drie manches ver in de Superprestige. Ik sta er heel goed voor. Ik heb bijna maximaal gescoord en ik ga mijn leiderstrui zeker verdedigen. Van mij mag dit sprookje blijven duren. Ik vind het plezant. Men noemde mij altijd de zandkoning. Of ik ook de slijkkoning ben zullen we morgen wel zien. Dan zal er nog wat meer slijk zijn dan vandaag. Mijn weekend is al heel goed begonnen. Het is nu uitkijken wat we daar nog kunnen aan breien. Ik ga proberen om ook tijdens de rest van het seizoen constant te zijn. Ik focus me op de Superprestige en de Wereldbeker. Het Belgisch kampioenschap pak ik aan zoals iedereen. Ik zal proberen om daar nog een paar procentjes te winnen. Makkelijk zal dat niet zijn na een hele drukke kerstperiode. Het zal zaak zijn om met wat overschot aan krachten uit te komen maar zo zal iedereen wel redeneren. Binnen een paar weken zien we waar Van der Poel en Van Aert staan en ik verwacht dat ook Pidcock nog beter gaat worden. Dat ik vandaag niet aan de toeschouwers heb gedacht? Mathieu heeft indertijd veel crossen op deze manier gewonnen.’ Sweeck verzaakt de komende weken aan de meeste X2O-crossen. Hij zal dus bijvoorbeeld niet starten in Koksijde. Morgen komt in Overijse hetzelfde deelnemersveld aan de slag als vandaag.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten