• 20/06/2024

Laurens Sweeck haalt het na duel met Van der Haar in Krawatencross van Lille

LILLE –  Laurens Sweeck heeft de voorlaatste wedstrijd van de X20-trofee, de Krawatencross in Lille, op zijn naam geschreven. Lars van der Haar werd tweede en dat was niet echt een verrassing want de twee reden heel de wedstrijd voorin. Eli Iserbyt werd derde. Niels Vandeputte uit Brecht eindigde op de zesde plaats. Daan Soete uit Grobbendonk vervolledigde de top tien.

Het was helemaal hetzelfde deelnemersveld als gisteren in Middelkerke. Daar won Eli Iserbyt voor Van der Haar en Sweeck. Laatstgenoemde ging er vanmiddag als een bezetene vandoor van bij de start. Na één ronde reden enkel Kuhn – die traditioneel het snelst weg is – en Van der Haar nog in de buurt van Laurens. Sweeck en Van der Haar maakten er een koppeltijdrit van en begonnen met een voorsprong van dertien seconden aan de laatste ronde. Uiteindelijk liet Sweeck Van der Haar makkelijk ter plekke.

Sweeck: ‘Het was niet makkelijk, van in het begin reden we met de gas open, maar ik ben blij dat ik het gehaald heb. Ik hoop dat het nog even verder gaat op deze manier. We werden continu onder druk gezet door de achtervolgers, kregen geen ademruimte. We mochten niet naar elkaar kijken. Dat hebben we ook niet gedaan. Dat is ook onze redding geweest. Eigenlijk had ik met Van der Haar de perfecte vluchtgezel. Op het einde kwam het er gewoon op aan om het proberen af te maken. We reden niet echt op los zand. Het was een omloop waar je beter op kop kon rijden. In het wiel had ik soms moeite om in die korte bochten mijn voorganger te volgen.’

‘Het kwam er op aan om geen fouten te maken. Ik vind dit een mooie locatie. De omloop lag me wel niet 100 procent. In de slotronde heb ik over de balken gesprongen. Lars deed dat niet en daardoor kon ik één seconde boni nemen. Het kwam erop aan om vanaf dan op kop te zitten richting finish. Vervolgens heb ik alles gegeven. Met succes.’

‘Onderweg hebben we niet veel met elkaar gesproken maar we verstonden elkaar wel. We hebben om beurten een ronde op kop gereden.’

‘Ik hoor hier dat ik dit seizoen meer dan twintig keer op het podium heb gestaan. Ik heb daar nog nooit bij stilgestaan. Het is zeker een fantastisch seizoen geweest. Mijn zoontje is telkens enorm blij wanneer ik op het podium sta. Ik ben dan weer tevreden dat ik hem er kan van laten genieten.’

‘Wanneer ik terugkijk op het seizoen dan weet ik dat er een paar koersen zijn waar ik wat steken heb laten vallen, maar dat is niet abnormaal. Maar toch mag ik heel tevreden terug blikken. Ik start nu nog in de drie resterende wedstrijden (volgende week Sint-Niklaas en Brussel en de week nadien Oostmalle). Nadien trek ik een drietal weken uit om op adem te komen. Vervolgens begin ik aan de voorbereiding van het zomerseizoen.’

Wanneer we terugdenken aan het seizoen van Sweeck zullen de akkefietjes tussen hem en Iserbyt – tot tweemaal toe – bijblijven. ‘Bij mij is daar in ieder geval niets van blijven hangen. En ook bij hem niet denk ik. We zijn beiden volwassen genoeg en hebben met de benen geantwoord. We hebben er ook niet met elkaar over gepraat maar voor mij hoeft dat ook niet. Het is gewoon een strijd in de wedstrijd. Het gebeurt misschien nog veel meer bij andere jongens maar daar wordt dan niet over gesproken.’

Opgemerkte gast in Lille was Toon Aerts uit Rijkevorsel. Hij won vorig jaar de Krawatencross en is nu een jaar geschorst. Normaal zit hij in de helft van zijn straf. ‘Ik ben in beroep gedaan tegen die uitspraak en nu mag ik het eindelijk gaan uitleggen in Zwitserland. Ik hoop op een strafvermindering.’ Aerts geeft momenteel zestien uur per week lichamelijke opvoeding. Met Toyo banden heeft hij een nieuwe sponsor. Naar eigen zeggen heeft hij momenteel het meest contact met Van der Haar, Vincent Baestaens en Quinten Hermans.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten