• 18/07/2024

Laureaten uit provincie Antwerpen gaan met de meeste Ultimas aan de haal

ANTWERPEN – Vanavond reikte de Vlaamse Gemeenschap de Ultimas 2021 uit tijdens een show in de Antwerpse Singel. Deze prijzen werden toegekend aan dertien laureaten als erkenning voor hun verdienste in de socio-culturele sector. Bijna de helft van hen is afkomstig uit onze provincie. Naast een beeldje van Daan Gielis krijgen de winnaars een geldprijs van 10 000 euro.

De prijs voor algemene culturele verdienste – die als enige 20 000 euro waard is – ging postuum naar Reinhilde Decleir voor haar carrière. Voor alle duidelijkheid: het feit dat zij vorige maand overleed heeft geen invloed gehad. Ze was nog in leven toen ze ervan op de hoogte werd gebracht dat ze zou gehuldigd worden. Het was haar zoon, Fonne Wuyts (zie foto), die de trofee in ontvangst nam. Jan Eelen monteerde fragmenten uit de carrière van Decleir en een twintigkoppig koor van Tutti Fratelli –haar levenswerk – bracht een muzikale ode.

De Belgische Improvisatieliga (BIL) was laureaat in de categorie amateurkunsten. BIL, is het allereerste improvisatie-theatergezelschap van Vlaanderen. In 1989 ontsproot uit de Canadese Ligue d’Impro een Nederlandstalige afdeling, onder impuls van Frank Anthierens, Ghislain Belmans, Paul De Groeve, Carl Gydé, Pierre-André Itin en Dominique Van Steerthem.  De prijs voor cultureel ondernemerschap ging naar de Hnita Jazz Club. Met meer dan 1 000 optredens op de teller is de Hnita Jazz Club een van de meest roemrijke jazzclubs van de Benelux. Grote Europese en Amerikaanse sterren als Chet Baker, Charles Mingus, Gregory Porter, Keith Jarrett, Toots Thielemans, Art Blakey en Bill Evans passeerden de afgelopen 65 jaar in Heist-op-den-Berg. In 2018 werden een langetermijnvisie en campagneplan uitgewerkt. Het gebouw werd aangekocht en volledig gerenoveerd: de heropening is voorzien voor zaterdag 24 september.

In de categorie film & visuele media wonnen Kaat Beels (links op de foto) uit Lier en Nathalie Basteyns (rechts op de foto). Ze werkten voor het eerst samen in 2004. We kennen hen onder meer van de VTM-reeks Clan en Beau Séjour, vertoond op VRT. De reeks won drie Ensors, waaronder beste televisieregie voor Beels en Basteyns. Ze werd ook uitgezonden in Nederland. De twee seizoenen zijn  nog te zien op Netflix. In 2017 presenteerde het duo hun eerste gezamenlijke langspeelfilm. Façades brengt het verhaal van Alex die op een kantelpunt staat in haar leven nadat haar dementerende vader in de steek wordt gelaten door haar moeder. Lost Luggage is hun nieuwste fictiereeks, die te zien is op Eén. Het verhaal is geïnspireerd op de aanslagen van 22 maart 2016 en toont hoe mensen in de zwaarste tijden hoop en liefde vinden.

De Borgerhoutse Reuzenstoet won in de categorie ‘roerend en immaterieel erfgoed’. Vermits zij het district niet mogen verlaten waren zij niet aanwezig. Het was Pieter Embrechts, zelf inwoner van Borgerhout, die ‘op verplaatsing’ de trofee uitreikte. De reuzenstoet ging voor het eerst uit in 1712. Grootouders voor het Klimaat werden beloond in de categorie ‘sociaal- cultureel volwassenwerk.’ Op het podium verschenen onder meer Kathy Lindekens, Warre Borgmans en Hugo Van Dienderen. Andere prijzen waren voor het Horst Festival (architectuur en toegepaste kunsten), Kobe Mathys (beeldende kunst), Annelies Verbeke (letteren), Lieselotte De Wilde (muziek), Georges Ocloo (opkomend talent), Lucinda Ra (podiumkunsten) en de documentaire Tegenwind (publieksprijs).

Edwin MARIËN

Foto Michiel DEVIJVER

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten