Landbouwschade na droogte van 2020 erkend in deze Antwerpse gemeenten

 Landbouwschade na droogte van 2020 erkend in deze Antwerpse gemeenten

MORTSEL – In het Belgisch Staatsblad is het besluit van de Vlaamse Regering verschenen waarbij de ernstige droogte van 15 maart tot 15 september 2020 als een ramp wordt beschouwd.

Een hele reeks Antwerpse steden en gemeenten is opgenomen in de geografische uitgestrektheid van de ramp.

Het gaat om Aartselaar, Antwerpen, Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Berlaar, Boechout, Borsbeek, Dessel, Duffel, Essen, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hoogstraten, Hulshout, Kalmthout, Kapellen, Kasterlee, Kontich, Lille, Malle, Merksplas, Mol, Nijlen, Oud-Turnhout, Ranst, Retie, Rijkevorsel, Stabroek, Turnhout, Westerlo, Willebroek, Wommelgem, Wuustwezel, Zoersel en Zwijndrecht.

Dit betekent dat voor landbouwschade, die werd geleden naar aanleiding van deze droogte, een aanvraag tot tegemoetkoming kan worden ingediend bij het Vlaams Rampenfonds. De erkenning als ramp komt er na een advies van het KMI.

We kunnen het ons deze regenzomer amper voorstellen maar in 2020 werd Vlaanderen getroffen door extreme droogte.

De lokale besturen van de betrokken steden en gemeenten vragen land- en tuinbouwers om schade door de droogte 2020 zeker aan te geven.

De schade moet van die aard zijn dat ze de bedrijfsinkomsten van de land- en tuinbouwers in aanzienlijke mate kan verminderen.

Landbouwers die minstens een kwart van hun totaal teeltareaal verzekerd hebben met een brede weersverzekering, komen in aanmerking.

Wie meer dan 50 procent van het teeltareaal verzekerd heeft, kan maximaal 80 procent vergoeding krijgen voor de niet-verzekerde teelten. Wie minder dan 50 procent van het teeltareaal verzekerd heeft, is het vergoedingspercentage 40 procent.

De uiterste datum voor het indienen van de aanvragen tot tegemoetkoming is vastgelegd op zondag 31 oktober.

De aanvragen worden door de schadelijders bij voorkeur ingediend via het e-loket van het Vlaams Rampenfonds.

Indien een schadelijder verkiest de aanvraag tot tegemoetkoming schriftelijk in te dienen, kunnen de aanvraagformulieren gedownload worden via www.vlaanderen.be.

De ingevulde formulieren kunnen bezorgd worden via rampenfonds@vlaanderen.be of verzonden worden naar het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken, Vlaams Rampenfonds, Havenlaan 88 bus 100 , 1000 Brussel. (EM / Foto Pxhere)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten

Antwerps Persbureau

GRATIS
BEKIJK