• 17/07/2024

Lachen met huisvuil in Bonheiden, Boom, Hoboken, Putte en Zwijndrecht

HOBOKEN – Onder het motto ‘met een glimlach bereik je meer’ wil de provincie iedereen even letterlijk en figuurlijk doen stilstaan bij de impact van achtergelaten rommel op de waterhuishouding en de dieren en planten in en rond het water.

Cartoons maken mensen op een visuele en grappige manier duidelijk dat afval achterlaten echt niet OK is. Cartoonisten Lectrr en Steven Boers tekenden elk present voor deze ludieke campagne.

Zwerfvuil is een hardnekkige plaag, zeker in de buurt van waterlopen langs publieke plaatsen of drukke wegen of in de buurt van een vuilvang of – rooster.

Opgestapeld afval in de waterloop belemmert de goede doorstroming van het water en wat er niet thuishoort, kan nefast zijn voor dieren en planten.

Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde van milieu, natuur en water: ‘Vaak beseffen mensen niet hoeveel leven er in en rond onze waterlopen zit en hoe belangrijk het is dit te koesteren. Het opruimen kost de samenleving ook handenvol geld.’

De provincie beheert 2 400 kilometer onbevaarbare waterlopen. Ze ruimt gemiddeld één of twee keer per week zwerfvuil op en controleert vuilroosters of één van de (drijvende) vuilvangen.

Jaarlijks wordt naar schatting 2 500 kilogram afval naar de verwerker gebracht. Dat kan gaan van verdwaalde mondmaskers, bierblikjes, luiers, drugsstorten, isolatieplaten, brokstukken tot zelfs brandkasten, paspoppen, opblaasbare eendjes en fietskarren. Sluikstort kan je trouwens aan de provincie melden via www.meldpuntwaterlopen.be.

De provincie brengt hardnekkige sluikstortplekken ook in kaart, die door de handhavers opgevolgd en doorgegeven worden aan het parket.

Redenen te meer dus om met deze sensibilisatiecampagne zowel de bewuste sluikstorter als de eerder achteloze wandelaar en fietser aan te spreken.

Wil je een kijkje gaan nemen aan één van de borden? Op deze locaties werden alvast sensibilisatieborden geplaatst:

* Bonheiden: aan de vuilvang op de Vrouwvliet (Rijmenamsesteenweg)

*Boom: aan de vuilrooster in de Molenbeek (ter hoogte van het station)

*Hoboken: aan de Hollebeek (onder meer in de Salesianenlaan en in het parkje aan de Hollebeekstraat)

*Putte: aan de vuilrooster in de Waversebeek (ter hoogte van Peulis kerk)

* Zwijndrecht: aan de Laarbeek in het publieke parkje stroomafwaarts de Statiestraat. (EM / Foto Provincie Antwerpen )

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten