• 21/05/2024

Laatstejaars van Heistse secundaire scholen kregen infosessie over lokale verkiezingen  

HEIST-OP-DEN-BERG – Speciaal voor alle laatstejaars van de Heistse secundaire scholen organiseerde het lokale bestuur vanochtend een infosessie over de lokale verkiezingen. Vele van hen mogen in oktober voor het eerst voor de gemeenteraadsverkiezingen stemmen.

 Aan de infosessie was een gemodereerd debat gekoppeld met een vertegenwoordiger van elke Heistse lijst. De thema’s en de vragen werden door de jongeren zelf gekozen. Dat maakte het een unieke gelegenheid om in te spelen op de onderwerpen die zij belangrijk vinden. Het debat vond plaats in CC Zwaneberg.

 Nog tot zondag 14 april loopt er in de exporuimte van Cultuurcentrum Zwaneberg een verkiezingsexpo ‘Gelieve het potlood niet nat te maken’.

Leden van de heemkringen, medewerkers van Kempens Karakter, Heistse heemkundigen en historici doorzochten de voorbije maanden het gemeentearchief en andere archieven voor de samenstelling van deze historische tentoonstelling over verkiezingen.

Op het ogenblik dat de opkomstplicht voor gemeente- en provincieraadsverkiezingen wordt afgeschaft is het goed om weten dat ‘stemrecht voor iedereen’ lang niet vanzelfsprekend was. Aan de hand van documenten uit het gemeentearchief wordt aangetoond hoe stemrecht evolueerde van cijnskiesrecht of bezitskiesrecht voor één procent van de bevolking in 1830, tot algemeen stemrecht voor alle  volwassen mannen en vrouwen in 1948. Er waren betogingen en stakingen voor uitbreiding van dit recht. In de jaren ‘80 van de negentiende eeuw volgden zelfs jonge mannen lessen ter voorbereiding van het examen voor het behalen van een diploma van kiesbekwaamheid. Dat diploma gaf hen stemrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen.

De tentoonstelling brengt ook een historisch overzicht van verkiezingspropaganda  met verkiezingsblaadjes, verkiezingsaffiches en politieke spotprenten uit het gemeentearchief en uit andere publieke archieven. Het oudste pamflet is er één van de eerste gemeenteraadsverkiezingen van Hallaar in 1876.

Sommige kiesblaadjes uit de negentiende eeuw moeten  zeker niet onderdoen voor de huidige sociale media. Verkiezingsaffiches van vroeger zijn soms ware kunstwerken. De Heistse filmclub toont historische filmpjes uit de periode 1957- 1983. De oudste filmpjes tonen de huldiging van burgemeester Eugeen Wouters in 1957 en de parlements- en gemeenteraadsverkiezingen in 1958. Er is ook een reportage over de  woelige installatievergadering van de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente op 1 januari 1977.

De tentoonstelling belicht nog andere thema’s, onder meer vrouwen in de politiek, fanfares en dorpspolitiek.

Kunstenares Lies Jacobs uit Itegem maakte een installatie voor deze tentoonstelling. Wie voor het eerst voet aan wal zet op de aarde, laat door het trillen van de stemplooien in het strottenhoofd voor het eerst haar of zijn stem horen. Een uniek geluid. Het is je eigen stem.
Het stelt mensen in staat om met elkaar te praten. In dit kunstwerk onderzoekt Lies de diversiteit van de stem. Welk beeld ontstaat er uit een stem en wat met dingen en mensen die geen stem hebben? 

Op een poëtische manier zoekt Lies naar een manier om stem en beeld samen te laten vallen. Misschien wordt jouw stem ook geregistreerd? 

 Verenigingen en scholen kunnen gratis een geleid bezoek vragen. Meer info: 015 25 07 70 of hier 

Maurits WOUTERS

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten