• 23/06/2024

Laatste dagen voor focuspresentatie Berlinde De Bruyckere in Middelheim

ANTWERPEN – Nog tot en met zondag kan je in het Middelheimmuseum de focuspresentatie Berlinde De Bruyckere zien.

De presentatie vertrekt van Onschuld kan een hel zijn: een unieke archiefmap met materiaal dat Berlinde De Bruyckere ontwikkelde om haar gelijknamige Middelheimtentoonstelling in 1995 voor te bereiden.

Vandaag biedt de presentatie in het collectiepaviljoen een inzicht op het denkproces van deze kunstenaar.

In het Braempaviljoen en in het kunstpark werden twee monumentale werken ge(her)installeerd.

Ook deze twee kunstwerken hebben als titel: Onschuld kan een hel zijn. Het werk in het kunstpark werd aangekocht voor de collectie van het Middelheimmuseum met de steun van de Middelheim Promotors.

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur van de stad Antwerpen: ‘Na 25 jaar is Vlaanderens bekendste vrouwelijke kunstenaar Berlinde De Bruyckere terug te gast in Antwerpen’

‘In deze intieme focuspresentatie laat ze de toeschouwer op een unieke manier in haar hoofd kijken. In een genereuze beeldenstroom ontdekken we hoe bepaalde kiemen van latere sleutelwerken in Middelheimmuseum geplant werden.’

De archiefmap Onschuld kan een hel zijn was de aanleiding om samen met de kunstenaar een presentatie te creëren die toeschouwers inzicht biedt in haar werkproces en de connecties tussen verschillende werken.

Berlinde De Bruyckere toont ons een selectie van de zorgvuldig uitgekozen beelden waarmee ze zich in haar atelier omringt en die haar artistiek referentiekader vormen en haar werkproces documenteren. In een nieuwe film neemt ze ons mee in haar denkwereld en gaat daarbij dieper in op het ontstaan en de context van de twee monumentale kunstwerken die werden ge(her)installeerd.

Het collectiepaviljoen van het Middelheimmuseum toont 50 objecten en kunstwerken uit de collectie. In opeenvolgende focuspresentaties zoomt men telkens in op één daarvan. Het museum ‘activeert’ het collectiestuk door het vanuit verschillende perspectieven onder de loep te nemen en het meer context te geven.

Elke presentatie is uniek, heeft een eigen insteek en belicht een aspect van een kunstenaarspraktijk. De focuspresentatie rond Berlinde De Bruyckere is de tweede in rij, sinds de opening van het collectiepaviljoen in 2019.

Reserveer online je gratis ticket via  www.middelheimmuseum.be. (EM / Foto Mirjam Devriendt)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten