• 03/12/2024

Laakdal schrapt twee parochies, valse facturen in omloop in stad Geel

LAAKDAL – Om subsidies voor onderhoud en restauratie van kerkgebouwen te behouden, geeft de Vlaamse overheid elke gemeente de opdracht om naar de toekomst van de parochiekerken te kijken.

In samenwerking met de kerkfabrieken, de Pastorale Eenheid en Jurgen Mensch (ProLaakdal, zie foto hieronder), schepen van erediensten, is er in Laakdal besloten dat in de toekomst de Sint-Gertrudiskerk in Vorst-Centrum en de Onze-Lieve-Vrouw in de Wijngaardkerk in Veerle (zie foto) hun religieuze functie (A-statuut) behouden. De drie andere kerken zullen een B-statuut krijgen. Deze statuten worden nu als een addendum verankerd aan het huidige kerkenbeleidsplan.

Mensch: ‘In overleg met de kerkfabrieken en pastorale eenheid zal voor de Sint-Lambertuskerk in Eindhout een onderzoek naar herbestemming worden gestart en voor de Sint-Niklaaskerk in Vorst-Meerlaar een onderzoek naar nevenbestemming.’ Aangezien de Sint-Jozef Werkmankerk in Veerle Heide geen eigendom is van de gemeente zal de kerkfabriek hier zelf aan het stuur zitten van een mogelijke neven- of herbestemming.

Het huidige kerkenbeleidsplan werd in 2017 goedgekeurd. Het kwam tot stand door een stuurgroep waarin zowel een pastorale werkgroep als een burgerlijke werkgroep zetelden maar het miste ambitie en visie naar mogelijk toekomstige neven- of herbestemmingen. Mensch: ‘Een gemiste kans destijds.’

Ondertussen heeft de Pastorale Eenheid een nieuw pastoraal plan kerkenbeleid opgemaakt. Hierin wordt onder meer  opgenomen dat binnen een afzienbare tijd men van vier naar twee parochies wil evolueren, namelijk O.-L.-V. in de Wijngaard en St.-Jozef in Veerle en St.-Lambertus in Eindhout en St.-Niklaas Meerlaar en St.-Gertrudis Vorst.

Mensch: ‘Doordat er steeds minder mensen naar de kerk gaan, worden ook in Laakdal de parochiekerken onderbenut. Kerken kennen een cultuur-historische waarde maar ze kosten ook veel aan onderhoud. Dit addendum is dus een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de Laakdalse kerken. Er zijn ondertussen al tal van voorbeelden van geslaagde her- en nevenbestemmingen van kerkgebouwen. Het is dus zeker mogelijk om creatieve oplossingen te vinden voor de kerkgebouwen en hen een plaats in het maatschappelijk leven te geven.’

De stad Geel kreeg een melding dat er een valse factuur werd verstuurd in naam van de stad Geel. Ontvang jij een factuur van de stad? Check dan goed de betaalgegevens, enkel facturen met het rekeningnummer BE23 0012 0491 4091 zijn echt.

Factuurfraude is fraude waarbij oplichters een factuur vervalsen: ze onderscheppen de papieren of digitale factuur en wijzigen het rekeningnummer. Zodra de ontvanger deze factuur betaalt, betaalt hij dus de oplichters. Bij factuurfraude gaat het om echte facturen voor geleverde goederen of diensten die vervalst zijn. Daardoor lijkt er op het eerste gezicht niets mis met deze facturen en is het gevaar dat de ontvanger ze betaalt veel groter.

De facturen worden op verschillende manieren onderschept. Ze worden gestolen uit de rode brievenbussen van bpost, uit brievenbussen van mensen thuis of uit de gele container met papier en karton. Tip: maak persoonlijke gegevens onleesbaar of versnipper papieren met gevoelige informatie voor je ze weggooit.

Vervalste facturen zien er meestal net hetzelfde uit als de originele, maar bevatten kleine wijzigingen die vaak over het hoofd worden gezien, zoals bijvoorbeeld het betalingsadres of de bankgegevens. Dat kun je ook zien op de vervalste factuur (zwart-wit) versus de originele factuur in kleur van stad Geel. Wees dus steeds alert als je een factuur ontvangt. Niet enkel bedrijven worden geviseerd, ook particulieren kunnen valse facturen ontvangen die afkomstig lijken te zijn van de overheid of van handelaars. Een valse factuur ontvangen? Maak dan hier melding en doe aangifte bij de politie. (EM / Foto’s  Gemeente Laakdal & Prolaakdal)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten