• 27/05/2024

L6 van de Wilrijkse Neerlandschool is de winnaar van Sterrenklas

WILRIJK – L6 van basisschool Neerland uit Wilrijk is dit jaar de winnaar van Sterrenklas, een online wedstrijd over de Europese Unie voor leerlingen uit de derde graad van het basisonderwijs, georganiseerd door Europa Direct Provincie Antwerpen. De leerlingen mogen een jaar lang pronken met de titel van Sterrenklas. Als beloning heeft de hele klas vandaag ook mogen smullen van een lekkere Europataart en kreeg elke leerling een goodiebag vol Europese gadgets.

Gedeputeerde voor Europese Samenwerking Katheen Helsen (CD&V): ‘Met Sterrenklas kunnen leerkrachten Europa spelenderwijs en op een interactieve manier in de klas brengen. Dit voorjaar, toen enkel afstandsonderwijs mogelijk was, organiseerden we al een succesvolle online editie van Sterrenklas. Heel wat offline spelletjes bleven toen ongebruikt. Daarom beslisten we om Sterrenklas dit najaar nog eens te herhalen. Dat bleek een schot in de roos. Heel wat klassen uit de provincie Antwerpen namen tussen 21 september en 30 november deel aan de online wedstrijd ‘Sterrenklas’.’

Een cartoonversie van Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, daagde de leerlingen uit om drie hoofdstukken over de Europese Unie tot een goed einde te brengen. Hij testte zo hun kennis over de EU-geschiedenis, de Europese lidstaten en de impact van de EU in ons dagdagelijkse leven.

In de finale-opdracht moesten de kinderen letters verzamelen om een verborgen boodschap te ontcijferen. ‘Joepie, dankzij de Europawedstrijd Sterrenklas maken we met de hele klas kans op een prijzenpakket!’ was de juiste oplossing.

Uit alle klassen die deze zin wisten te vinden, werd de winnaar van Sterrenklas geloot. Dat werd L6 van basisschool Neerland uit Wilrijk. De leerlingen namen vandaag hun prijs in ontvangst: een Europataart en Europese goodiebags met Europasokken, een boc ’n rol en heel wat andere leuke EU-gadgets.

Juf Elke: ‘We hebben alle elementen van de aangeboden lessenreeks doorlopen en de leerlingen waren heel gemotiveerd om dit materiaal te gebruiken. Ze vonden het kruiswoordraadsel aan het einde wel erg moeilijk, maar het mag tegelijk best uitdagend zijn. Voor ons als leerkracht is dit leuke en kant-en-klaar materiaal heel welkom en het is ideaal om leerlingen te laten oefenen.’

Wat de leerlingen het leukst vonden aan Sterrenklas? Leerling Simon Kettermans: ‘Ik vond het een supertoffe uitdaging. Als het nog eens komt, ga ik zeker smeken aan de juf om nog eens mee te doen. Ik heb veel bijgeleerd.’

Sterrenklas is een initiatief van Europa Direct van het Antwerpse provinciebestuur in samenwerking met andere Vlaamse provinciebesturen en het Brussels gewest. Europa Direct is het lokale informatiecontactpunt van de Europese Commissie voor de burger. In totaal zijn er meer dan 500 infopunten in de 27 lidstaten van de EU. Europa Direct is een partnerschap tussen de provincie Antwerpen, de Europese Commissie en de FOD Buitenlandse Zaken. Voor Sterrenklas wordt er samengewerkt met Europahuis Ryckevelde. (EM / Foto Provincie Antwerpen)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten