• 15/04/2024

Kweker uit Kasterlee verliest erkenning, Binkies kinderfestival in Turnhout

KASTERLEE – Ben Weyts (N-VA), Vlaams dierenminister, schrapt de erkenning van handelskwekerij ‘Hoeve Hoogland’ (ook bekend als ‘Felicanis’) in Kasterlee. Het gaat niet om een kleine speler: bij de laatste controle waren bijna 600 honden en 100 katten aanwezig.

Er werden echter verschillende controles uitgevoerd waarbij ernstige problemen met het dierenwelzijn vastgesteld zijn. Momenteel voert het parket ook een strafrechtelijk onderzoek. Het is al de zesde gevestigde kweker die dit jaar een erkenning verliest.

Weyts: ‘Commerciële belangen gaan niet boven dierenwelzijn. We laten dit soort praktijken niet blauw-blauw en grijpen in tegen fokkers die hun dieren niet goed verzorgen.’

De uitbater van Hoeve Hoogland krijgt ook een verbod van twee jaar: in die periode kan hij geen nieuwe aanvraag indienen. Hoeve Hoogland / Felicanis is een handelskwekerij voor honden en katten.

Bij een laatste controle werden er ook verschillende kadavers aangetroffen. De intrekking komt er na meerdere controles, waarbij er eerder ook al maatregelen werden opgelegd. Er is echter te weinig verbetering merkbaar.

De inbreuken die vastgesteld werden, zijn ernstig. Het parket van Antwerpen is ondertussen ook met een strafrechtelijk onderzoek bezig. Er kunnen daarom nog niet te veel details vrijgegeven worden, om dat onderzoek alle kansen te geven.

Weyts: ‘Er is tegenwoordig een hogere pakkans, omdat we meer controleurs hebben aangeworven en dus meer controles kunnen doen. Vlaanderen is vandaag minder verdraagzaam dan vroeger voor mensen die dieren mishandelen of verwaarlozen.’

‘Er zijn duidelijke spelregels en uitbaters krijgen vaak ook meerdere waarschuwingen. Maar wie niet luisteren wil, moet voelen.’

De zomervakantie in Turnhout begint op Binkies Kinderfestival. Op zaterdag 1 juli tussen 13 en 18 uur is het Raadsherenpark een festivalterrein. Het spectaculaire aanbod reikt van springkastelen, zweefmolens en een sprookjesboom tot een heus avonturenpark met onder meer een basejump en een kajakvijver.

De jongste bezoekers krijgen hun eigen kleuterparadijs. Dankzij de kleurrijke beats van Serendipity Sound System krijgt het terrein de échte festivalvibes.

Jan Van Otten (Vooruit), schepen van jeugd: ‘Binkies Kinderfestival is al jaren een onverwoestbare start van de zomervakantie. Vorig jaar vonden maar liefst 1 200 kinderen de weg naar het Raadsherenpark, dat is fenomenaal.’

‘Met evenementen als dit kinderfestival zetten we ons kindvriendelijke beleid helemaal om in de praktijk.’

Binkies Kinderfestival is er voor jong en oud. Ouders en grootouders kunnen de vrolijke exploten van hun kinderen gadeslaan vanop het tuinterras, met hapjes en drankjes binnen handbereik. Óf ze mogen zich mee uitleven en zelf ook in de springkastelen duiken. Kortom: er is voor elk wat wils.

De gratis Binkiebussen rijden dit jaar ook weer: op- en afstappen is mogelijk op verschillende locaties in de stad. Voor sportievelingen die met de fiets komen, is er een fietsenparking. Auto’s blijven achter op de Signify-parking in de Zierenbosstraat, want in de straten rond het Raadsherenpark is parkeren verboden. Info: www.turnhoutspeelt.be/binkies-kinderfestival. (EM / Foto Stad Turnhout)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten