• 16/07/2024

Aline Bouvy

Kunstwerk ‘Servant, clown or enemy’ ingehuldigd in stadspark

ANTWERPEN – In het Stadspark van Antwerpen is het nieuwste kunstwerk ‘Servant, clown or enemy’ van de Brusselse kunstenares Aline Bouvy onthuld. Het is de vijfde sculptuur in de jaarlijkse kunstopdrachten uitgeschreven door Kunst in de Stad. Deze reeks, genaamd ‘Publiek Figuur’, nodigt elk jaar hedendaagse kunstenaars uit om nieuwe kunst te maken voor het Stadspark als onderdeel van Kunst in de Stad, een project onder het Middelheimmuseum. Dit jaar werd Aline Bouvy geselecteerd voor de creatie van haar werk.

Aline Bouvy bestudeerde de Antwerpse collectie van kunst in de openbare ruimte en onderzocht de manieren waarop lichamen daar worden afgebeeld. Op basis van dit onderzoek creëerde zij ‘Servant, clown or enemy’. Het beeld toont het (half)naakte lichaam van de kunstenares, gereproduceerd via een 3D-bodyscan en vervolgens in brons gegoten.

Hoewel Bouvy zich aansluit bij de oude traditie van het aankleden van beelden, benadrukte ze in haar werk juist de naaktheid van de figuur en liet deze niet beschermen door kleding. Het ontwerp van Adam Halleux, dat het werk draagt, zorgt voor een visuele tegenhanger.

Met de titel van het werk verwijst Bouvy naar de verschillende rollen die kunstenaars kunnen innemen in relatie tot het publiek: dienaar, clown of vijand. De figuur op de sokkel weigert deze rollen te vervullen, of vervult ze alle drie. Op deze manier ontstaat er volgens Bouvy een speelse invulling van publieke representatie, bevrijd van dominante normen of ideologieën over gepast ‘vrouwelijk’ gedrag.

Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud is enthousiast over de komst van het werk. “Aline dwingt ons na te denken over de menselijke positie binnen de wereld en de noodzaak tot verandering. Het werk creëert bewustzijn, verbinding en wederzijds begrip. Laten we samen genieten van de kunst en de inspiratie die ze ons biedt”.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten