• 18/07/2024

Kunstwerk in De Schorre brengt ode aan het steenbakkerijverleden

BOOM – Vanaf vanochtend heeft recreatiedomein De Schorre in Boom er een bezienswaardigheid bij met kunstwerk Formica dat prijkt op de oude steenbakkerijmuur De Ruïne.

Het graffitikunstwerk Formica overspant maar liefst 350 vierkante meter en brengt symbolisch een ode aan de vele arbeiders die in de Rupelstreek werkten tijdens het steenbakkerijtijdperk. Het kunstwerk werd ontworpen en geschilderd door de kunstenaars van Treepack. Wat nu een weelderig groendomein is, was ooit een oude kleiput vol steenbakkerijen. De hele Rupelstreek die De Schorre omgeeft, wordt gekenmerkt door de vele overblijfselen van een tijdperk waarin de baksteennijverheid centraal stond: oude droogloodsen, steenbakkerijtunnels en schoorstenen zijn overal te zien. Ook in De Schorre bevindt zich zo’n restant, namelijk De Ruïne. Deze oude pijlerconstructie maakte deel uit van steenbakkerij Anverreeth en was ooit een ‘ramp’ waarop karretjes vol klei reden. Deze werden dan naar de eerste verdieping van de machinehal geduwd. De klei werd daar naar beneden gestort, waar deze vermalen werd voordat ze klaar was om te drogen en te bakken.

Om juist dit steenbakkerijverleden in de schijnwerpers te zetten werd samengewerkt met de graffitikunstenaars van Treepack. Het ontwerp beeldt werkmieren af die druk in de weer zijn in een kleistenen landschap. Zij staan symbool voor de vele duizenden arbeiders die tijdens de vorige eeuwen in en rond de kleiputten werkten. Formica is bovendien de Latijnse benaming voor mier. Het ontwerp gaat op in de omgeving, maar weet toch op te vallen.

Ondanks de slechte weersomstandigheden zorgde Treepack uit Leuven met ondersteuning van De Schorre voor een volledige realisatie van het project in slechts drie weken. Na drooglegging van een klein moeras rond De Ruïne, een nieuwe laag roofing en een grondige reiniging van de muur konden de schilderwerken beginnen. Een eerste grondlaag werd geschilderd, daarboven volgde dan de muurschildering naar het ontwerp van Sam Billen. Een combinatie van acrylverf en graffiti bleek ideaal om het kunstwerk te realiseren.

De Schorre zet in op zijn bosgedeelte aangezien vooral dit deel van het domein zo goed als de volledige opbouw- en afbraakperiode van Tomorrowland publiek toegankelijk is. Zeven reuzegrote trollen van de hand van Deense kunstenaar Thomas Dambo en het blotevoetenpad toonden zichzelf al als ware publiekstrekkers in het trollenbos. Ook een metershoge trollentoren, een boomstamwaterval, het vlonderpad en een wijkspeeltuin liggen in het bosgedeelte. Formica is dus de laatste toevoeging aan de bezienswaardigheden in het trollenbos. Manuel Jaskowiak, directeur van De Schorre: ‘Als domein zetten we graag in op een laagdrempelig aanbod waar onze bezoekers het grootste deel van het jaar van kunnen genieten.’

Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde voor toerisme, vrije tijd, recreatie- en groendomeinen: ‘De Schorre speelt als groen- en recreatiedomein een belangrijke rol in de vrijetijdsbeleving van velen uit de streek. Met deze knappe nieuwe aanwinst hopen we nog meer bezoekers in De Schorre te verwelkomen en wandelbeleving in de Rupelstreek een nieuw leven in te blazen.’ Vanaf vandaag is Formica elke dag vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van het domein. Parkeren kan op P1 van De Schorre (Schommelei 1, Boom). Info: www.deschorre.be, 03 880 76 00, onthaal@deschorre.be.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten