• 21/06/2024

Kunststedenroute loodst je van Antwerpen naar Mechelen via Edegem en Lier

ANTWERPEN – De mooiste fietsverbinding tussen Antwerpen en Mechelen? De Kunststedenroute. Na de Kempen- en de Schelderoute de derde icoonfietsroute die de provincie Antwerpen doorkruist.

De nieuwe toproutes bieden volop inspiratie voor een sportieve en verrassende fietsvakantie dicht bij huis.

Met de realisatie van de icoonfietsroutes stimuleren de provinciale toeristische organisaties en Toerisme Vlaanderen het meerdaagse fietstoerisme én de relance van de toeristische sector.

Om Vlaanderen op de kaart te zetten als internationale fietsvakantiebestemming lanceren de vijf provinciale toeristische organisaties en Toerisme Vlaanderen, in samenwerking met de vzw Grote Routepaden, acht icoonfietsroutes en een nieuwe Vlaanderenroute. Ze vervangen de 30 jaar oude LF-routes, volgen het populaire knooppuntennetwerk en verbinden het beste van Vlaanderen.

Toerisme Vlaanderen financiert de bewegwijzering van de icoonfietsroutes, de provincies zorgen voor de plaatsing en het onderhoud.

Het initiatief kadert in het project ‘Toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’, waarvoor de partners bijna anderhalf miljoen euro samenbrengen.

De Kunststedenroute (332 kilometer)  verbindt Oostende, Brugge, Gent, Antwerpen, Mechelen, Leuven en Brussel. Via de Kennedy fietstunnel en de vernieuwde Scheldekaaien bereik je het Steen, hartje Antwerpen. Je verlaat de stad langs het Middelheimmuseum en het Nachtegalenpark.

Fijne haltes op weg naar Mechelen? Erfgoedsites als Hof ter Linden en Domein Roosendael, het charmante Lier (zie foto) en het unieke Drierivierenpunt in Rumst.

In de Dijlestad fiets je langs brouwerij Het Anker, het Groot Begijnhof en enkele indrukwekkende stadspaleizen. Via De Nekker en de Dijle gaat het richting Leuven.

Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor Toerisme: ‘De nieuwe Kunststedenroute betekent een sportief, duurzaam én verrassend alternatief voor een retourtje Barcelona. De ideale citytrip voor de vakantiezomer van 2021. Onze kunststeden hebben alles: wereldberoemd erfgoed, straffe architectuur en musea, hippe hotspots en een fantastisch horeca- en logiesaanbod. Je maakt er dus het best een korte vakantie van. Net zo voor de Kempenroute en de Schelderoute. Met de nieuwe Vlaanderenroute ronden we in juni alle icoonfietsroutes af. Daarna zetten we verder in op de samenwerking met fietsvakantiemakers en service-leveranciers. We plannen ook een meertalige portaalwebsite en uniforme gidsen. We kijken ernaar uit om, na afloop van de coronapandemie, ook buitenlandse fietsvakantiegangers in onze steden en regio’s te verwelkomen. Zo maken we van de icoonfietsroutes een motor voor de relance van de toerismesector.’ (EM / Foto David Samyn)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten