• 23/04/2024

Kunstenacademie Herentals geopend.

HERENTALS – Op zaterdag 2 september wordt in Herentals de kunstencampus geopend voor het grote publiek. Het gebouw brengt de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst, het stadsarchief, de dienst integrale veiligheid Neteland, het hoofdcommissariaat van de politiezone Neteland en het verenigingsleven samen.

In januari 2015 kochten de stad Herentals en de politiezone Neteland samen het gebouw van Proximus in de Molenvest aan. Voor de stad Herentals moest het gebouw de nieuwe kunstencampus worden, waar de twee academies van de stad een nieuwe plek kregen. In de academie voor beeldende kunst (ABK) volgen 850 leerlingen les, in de academie voor muziek, woord en dans (AMWD) zijn dat er zelfs 1.500. De huisvesting van de twee academies voldeed niet meer. Bovendien was de toenmalige capaciteit beperkt, waardoor de stad verschillende lokalen moest bijhuren. Ook zocht de stad een oplossing voor een aantal diensten die te verspreid lagen over de stad. Op dinsdag 3 november 2020 startte de renovatie van de Kunstencampus op de Molenvest en vandaag op vrijdag 1 september 2023 opent de kunstencampus. De verbouwing werd gerealiseerd door TV Frederic Vandoninck Wouter Willems architecten – VK engineering. Het ontwerp heeft een hoge energie-performantie, is bijna energie neutraal en kent een sterke functionele organisatie. De ruimtes zijn zoveel mogelijk multi-functioneel.

De stad brengt met de kunstencampus haar twee academies onder één dak. Door de verhuis beschikken de academies over voldoende ruimte, waardoor de stad niet langer een tiental klaslokalen moet huren bij het KOSH. Met de kunstencampus in het hart van de stad trekken we dezelfde visie als met het cultuurcentrum door: een blikvanger in het centrum die voor heel wat bedrijvigheid en levendigheid zal zorgen. De kunstencampus zal dan ook een open kunstencentrum en ontmoetingsplek worden waar kunstenaars uit verschillende disciplines elkaar kunnen ontmoeten en beïnvloeden. De academie is niet alleen voor de inwoners van Herentals maar voor de hele Netelandregio.

 

Morgen, zaterdag 2 september wordt de academie aan het grote publiek voorgesteld. Van 13 tot 14 uur vindt er een grote parade plaats. De leerlingen van de academies starten aan hun voormalige locatie en komen aan het Stadspark samen om richting hun nieuwe thuis te wandelen. Om 14 uur wordt de kunstencampus plechtig geopend. Van 14 tot 18 uur kunt u een wandeling door het gebouw maken om klassen voor muziek, woord, dans en beeld te ontdekken. Ook kunt u genieten van een hapje en drankje en uzelf inschrijven.

 

Fotografie: Adrie de KOK

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten