• 21/06/2024

Kunstenaars geven je galmende wandeltentoonstelling in Nachtegalenpark

ANTWERPEN – Tot zondag  3 oktober nemen meer dan 30 kunstenaars, muzikanten en schrijvers je mee op trektocht in het Nachtegalenpark.

‘Outdoor Hiking with Sound & Other Fireworks’ is een wandeltentoonstelling en tevens een auditieve en visuele ontdekkingstocht. Elke kunstenaar creëerde voor een zelfgekozen plek in het park een nieuw geluidswerk. Op die manier worden Vogelenzang, Middelheim laag en Park Den Brandt deze zomer het toneel voor een galmende tentoonstelling.

De artistieke interventies bestaan uit muzikale soundscapes, tekstuele interventies, experimentele muziekstukken of ritmische klanken die toegevoegd worden aan het natuurlijke of architecturale landschap van het Nachtegalenpark.

Expliciet – of weer net niet – gaan ze allemaal in op de relatie tussen beweging en creëren, tussen een bestaande ruimtelijke context en een nieuw werk en, natuurlijk, tussen beeld en geluid.

Als wandelaar stippel je een zelf een traject uit langs 22 bijdragen. De gidsen op je wandeling zijn groen-witte infoborden aan de verschillende ingangen van het park en koraalroze signalisatiepalen waar je de verschillende kunstwerken kan activeren met een QR-code op je smartphone.

Naast je stapschoenen neem je ook best een hoofdtelefoon mee. Op de www.outdoorhiking.be  kan je het overzicht vinden van de kunstenaars, hun werken en waar ze zich bevinden in het park. Maar, enkel wanneer je ook zelf in het park bent, kan je ook effectief het werk beluisteren.

Initiatiefnemers Josine De Roover en Glenn Geerinck: ‘Of het nu muziek is, woorden, tekst of een gedicht in rapvorm, geluid kan heel verbeeldend werken. Het is net die interactie tussen beeld en geluid die we interessant vinden; geluidskunst is voor ons een heel breed begrip, net zoals je dat voor beeldende kunst zou kunnen zeggen.’

‘De voorbije maanden hebben we vele uren gewandeld in het Nachtegalenpark met een wisselend gezelschap van muzikanten, schrijvers, performers, beeldend kunstenaars, toneelmakers, … Het ging altijd over de kracht van beelden of geluid en hoe die onze beleving kan beïnvloeden op een moment in de tijd. We kozen dan ook voor kunstenaars en curatoren waarvan we weten dat ze interessante verbindingswegen tussen geluid en beeld kunnen maken.’

In het Nachtegalenpark is het al lang een traditie om natuur en cultuur te verbinden met onder meer  de programma’s van Jazz Middelheim, de Nor en Middelheimmuseum. De vrijwillige organisatoren van het project vonden in hen natuurlijk snel enthousiaste partners om die interactie nog verder te verkennen, niet via de installatie van sculpturen of een podium, maar via het creatieve brein en het geluid van kunstenaars. In coronatijden mag die stem van de kunstenaar best nog wat luider weerklinken.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten