• 28/02/2024

Korda niet opgewassen tegen het opslaggeweld van Auger-Aliassime

MERKSEM – De Canadees Felix Auger-Aliassime (22) is verdiend winnaar geworden van de European Open in de Antwerpse Lotto Arena. In de finale was zijn even oude opponent, de Amerikaan Sebastian Korda niet opgewassen tegen zoveel opslaggeweld: 6-3, 6-4 na 1u24’.

Voor Auger-Aliassime was dit de derde titel van het seizoen. In Rotterdam behaalde hij zijn eerste ATP-titel na acht verloren finales. Vorige week deed hij dat in Firenze nog eens over. Zijn overwinning van vanmiddag was zijn achtste winstpartij op rij.

En het heeft er alle schijn van dat het ook in de toekomst voor hem de goede richting zal blijven uitgaan. In de Australian Open behaalde hij de kwartfinales en vergeet niet dat er over amper anderhalve maand een nieuwe editie van de eerste Grand Slam van het seizoen wacht.

Hij begon nochtans aan de wedstrijd met een dubbele fout maar heel veel gevolgen had dat niet. Nog tijdens dat eerste spel lukte hij immers liefst drie aces. De toon van de wedstrijd was meteen gezet. In het zesde spel ging hij door de opslag van zijn tegenstander (4-2) en bij een 5-3 stand miste hij een eerste setpunt.

Niet echt een probleem want in het daaropvolgende game maakte hij het karwei wel af: 6-3 na 35 minuten. In de onderliggende duels is de stand nu 2-1. Auger-Aliassime klopte Korda vorig jaar op hard court in Acapulco en verloor dit seizoen in Estoril op gravel tegen hem.

De toeschouwers hebben de vorige week aardig tennis gezien in Antwerpen met heel veel wedstrijden die drie sets duurden en spelers die aan elkaar gewaagd waren. We kunnen nu niet meteen zeggen dat de finale een afknapper was maar heel veel spanning zat er toch niet in. Daarvoor was Auger-Aliasimme te dominant.

Nochtans keek hij in het vierde spel van de tweede set tegen een 15-40-achterstand aan maar hij maakte er toch 2-2 van. In het daaropvolgende spel was het net andersom en nu kon de Canadees wel profiteren. Hij leek zelfs zo zegezeker dat hij het voorlaatste spel haast aan zich voorbij liet gaan om vervolgens op eigen opslag alweer vernietigend uit te halen.

Door zijn puike prestaties heeft Auger-Aliassime zich kunnen plaatsen voor de Masters in Bercy (Parijs). ‘Dat is echt een droom die in vervulling gaat. Toen ik begon te tennissen op de de ATP-toer was dat al mijn doel. ‘

Hij is altijd een speler geweest die volwassener oogde dan zijn werkelijke leeftijd. Als junior al werd hij vergeleken met Federer, Nadal en Djokovic. ‘En toch blijft een finale spelen iets speciaal. Ik ben nog altijd nerveus wanneer ik eraan begin. Maar goed, deze twee tornooizeges op rij doen deugd. In het verleden stond ik al vaker in de eindstrijd maar moest dan net het hoofd buigen voor spelers die iets beter waren.

Auger-Aliassime woont in Montréal en begon als vierjarige te tennissen, op aanraden van zijn vader, een tenniscoach uit Togo. Zijn moeder is lerares en ook zijn oudere zus speelt tennis.  Roger Federer is zijn held en dat werd er niet minder op toen die hem in 2017 uitnodigde op een trainingskamp in Dubai. Zijn zege in Antwerpen smaakt naar meer maar of hij zijn titel volgend jaar komt verdedigen weet hij nog niet.

‘Daarvoor wijzigt de tenniskalender teveel. In ieder geval heb ik dit jaar een goede keuze gemaakt. Men had hier een mooi deelnemersveld en ik vond het leuk spelen. En zolang ik me fit voel en ’s morgens,  bij het opstaan, geen last heb van kwaaltjes of pijn, zal dat zo wel blijven. Ik ben jong. Dan kan je meer. Daar moet ik van profiteren. Ik denk dat ik de voorbije twee weken mijn plaats bij de grote jongens definitief heb afgedwongen.’

In de dubbelfinale stonden drie Nederlanders. Het ‘volledig’ Hollandse duo sloeg toe. Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor wonnen van de Indiër Rohan Bopanna en Matwé Middelkoop. Het werd 3-6, 6-3, 10-5.

Het verliezende duo was als tweede geplaatst en was niet alleen om die reden de favoriet. Het zijn echte dubbelspecialisten, terwijl Van de Zandschulp en Griekspoor naar Antwerpen waren gereisd met het enkelspel als focus. Ze werden beide echter uitgeschakeld in de eerste ronde.

RECORDAANTAL TOESCHOUWERS

Aan het eind van het tornooi maken tornooidirecteur Dick Norman en –organisator Kristoff Puelinckx, CEO van Tennium, traditiegetrouw de balans op van een week European Open.

Norman: ‘Elk jaar groeit ons tornooi meer en meer. Er is dit jaar nog meer publiek komen opdagen dan in 2019, het laatst ‘normale’ jaar. We telden 28 000 toeschouwers. We zijn blij dat we tennis kunnen aanbieden tegen democratische prijzen. Vanmiddag betalen VIPS 300 euro maar er zijn ook tickets van 35 euro. Tennis leeft in Vlaanderen. Tennis Vlaanderen heeft nog nooit zoveel leden gehad.’

Men probeert de spelers jaar na jaar meer in de watten te leggen. ‘Het prijzengeld stijgt jaarlijks met zo’n vier tot vijf procent en tennissers zullen meer mensen uit hun entourage mogen meebrengen. Dit jaar zijn we ook verandert van hotel (men trok naar Van der Valk in Borgerhout, EM). Daar waren de spelers zeer over te spreken. De kamers waren er ruimer er en beter. Vergeet niet dat bepaalde spelers een massagetafel op de kamer willen en dat was nu mogelijk.’

Puelinckx: ‘We hebben een trouw publiek. 60 tot 70 procent van de toeschouwers is hier ooit al eens geweest. Dat het tennis in de lift zit klopt. Ook in Barcelona en Buenos Aires (twee andere tornooien die door Tennium worden georganiseerd, EM) mochten we recordcijfers optekenen. We zullen zien wat volgend jaar brengt. Ik weet dat de ATP praat met China om ginds een tornooi te organiseren in het najaar maar we zullen wel zien. In ieder geval is onze plaats op de kalender uitstekend. Velen spelen nog voor een plek op de Masters, voor anderen zit er dan weer een premie in wanneer ze hun ranking kunnen verbeteren.’

‘We gaan nog meer werken aan de communicatie. En we proberen nog meer jongeren naar hier te krijgen. Dat deden we dit jaar al door in te zetten op virtual reality en gaming. Mensen van mijn generatie vinden dat misschien niet nodig maar we merkten wel dat die plaatsen voortdurend ingenomen waren.’

Edwin MARIËN

Foto Belga

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten