• 21/06/2024

Koopzondag in Lier, ophaaldag in Berlaar, Nieuwjaarzingen in Putte, kunst in Bonheiden

LIER – Na de kerstcadeaus nog graag wat leuks voor jezelf? Op zoek naar de perfecte outfit voor de komende winterweken? Een centrumbon cadeau gekregen? Gelukkig kan je de hele maand januari soldenkoopjes scoren in de Lierse winkelstraten.

Ilse Lambrechts (N-VA), schepen voor middenstand: ‘Op zondag 8 januari openen onze winkels in de binnenstad extra de deuren van 13.30 uur tot 18 uur. Bij de rolschaatsbaan op de Grote Markt zal je kunnen genieten van een ijs- en vuurshow waarbij er live een ijssculptuur geboetseerd zal worden.’

Nu vrijdag 30 december zal de gehele gemeente Berlaar een vervangophaling krijgen voor huisvuil. De geplande huisvuilophaling van donderdag 22 december viel in het water door een spontane stakingsactie van de afvalophalers. Ondertussen werden de plooien gladgestreken en werd er verder overleg ingepland. Burgers in Berlaar kunnen hun huisvuilcontainers aanbieden op donderdag 29 december vanaf 19 uur of de ochtend van 30 december voor 7 uur ’s ochtends.

‘Nieuwjaarke zoete, een varken heeft vier voeten.’ Als je dit rijmpje nu nog niet kan aanvullen, lukt dat op zaterdag 31 december zeker wel. Want dan trekken er weer honderden kinderen door Putte.

Ze gaan van deur tot deur om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen. En in ruil voor een liedje, krijgen ze dan wat snoep of een centje. Wat ze bijeen gezongen hebben, kunnen de kinderen verzamelen in de zangzak van de gemeente. Inge De Bie (Open Vld), schepen voor cultuur: ‘Jaarlijks krijgen alle vierjarigen die in Putte naar school gaan zo eentje van het gemeentebestuur en erfgoedcel Kempens Karakter. En die worden jaar na jaar opnieuw gebruikt voor Nieuwjaarke Zoete.’ Naast de gemeente Putte nemen ook de andere gemeenten die zijn aangesloten bij Kempens Karakter deel aan deze actie. Overal in de regio zullen dezelfde zangzakjes opduiken.

Om ervoor te zorgen dat de zangertjes weten waar ze welkom zijn, zit er in het gemeentelijke infomagazine Puttorama een affiche. Burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester): ‘De mensen die onze Putse kinderen graag een snoepje of een centje aanbieden, kunnen deze affiche aan het raam hangen. Zo weten de zangertjes waar ze mogen gaan rijmen.’

Aan de hoek van de Koningin Astridlaan en de Lange Veldstraat in Bonheiden kan je gaan kijken naar een muurschildering van graffitikunstenaar Dzia (zie foto).

Deze muurschildering kadert in het Kunst Op Straat project van de gemeente Bonheiden en het Animalinas project. Animalinas is de naam van het kunstproject dat voor extra verwondering zorgt in het Beschermd Natuurpark Rivierenland. In Bonheiden is gekozen voor de kleine vuurvlinder in combinatie met struikheide. Struikheide is belangrijk voor heidebiotopen voor onder meer insecten. De kleine vuurvlinder tref je vaak aan op de heide in Mispeldonk, tussen Muizen en het centrum van Bonheiden, een bijzonder gevarieerd natuurgebied  met graslanden, hooiweiden, loofbosjes en herstelde heidegebiedjes. (EM / Foto Gemeente Bonheiden)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten