• 23/06/2024

Kontich vecht tegen mentale problemen jongeren, nieuwe openingsuren Hove

KONTICH – Over ernstige psychische problemen wordt amper gepraat, terwijl ongeveer één op vier personen in België ermee te maken krijgt. Die schroom is het gevolg van hardnekkige vooroordelen, stigmatisering, schaamte en een gebrek aan kennis. Het project Te Gek!? wil die drempel slopen. Het tracht geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken en streeft naar een juiste kijk op mensen met psychische problemen. Aanstaande woensdag 10 februari om 15u30  houden zij een livestream. Meer op www.tegek.be.

Lokaal Bestuur Kontich is al jaren één van de voortrekkers in Vlaanderen op vlak van mentaal welzijn bij jongeren. In 2017 lanceerde men daarom What’s Up!?, een laagdrempelig praatpunt waar jongeren vragen of problemen waarmee ze thuis of elders moeilijk terecht kunnen, mogen voorleggen. En dat brengt men nu nog eens extra in beeld door een filmpje waarin één van de jongeren die al eens bij What’s Up!? lang gings, de hoofdrol speelt.

Cindy Vanbaeden (N-VA, zie foto), schepen van Welzijn: ‘De gevolgen van de coronacrisis hebben een enorme impact op het mentaal welzijn en de ontwikkeling van vele jongeren. Het Lokaal Bestuur Kontich wil hier daarom nog extra aandacht aan besteden, onder meer door de opmaak van een filmpje over dit initiatief. Het komt regelmatig in het nieuws. Toch rust er nog steeds een taboe op geestelijke gezondheid en op psychische klachten. We praten er liever niet over om allerlei redenen (schaamte, anderen niet willen lastigvallen,…).’

Willem Wevers (N-VA), schepen van Jeugd: ‘Met dit filmpje willen we enerzijds het taboe dat jammer genoeg nog steeds bestaat over geestelijke gezondheid verder afbreken. En anderzijds willen we What’s Up nog bekender maken bij onze jongeren. Jongeren bereik je niet via de traditionele kanalen, maar veel meer met filmpjes op sociale media.’

De deur van psychologe Melanie Hendrickx staat elke woensdagmiddag, behalve in de schoolvakanties, open in de bibliotheek op het Sint – Jansplein. ‘Het is soms moeilijk om een eerste stap naar hulp te zetten. Ze kunnen steeds bij mij terecht zonder afspraak, gratis en anoniem. Ik luister naar hun verhaal en samen gaan we op zoek naar een oplossing’  Je kan het filmpje van What’s UP bekijken op https://www.youtube.com/watch?v=KE-84azsBfg (korte versie) of https://www.youtube.com/watch?v=KE-84azsBfg (langere versie). Meer info vind je ook op https://huisvanhetkindkontich.be/whats-up/.

Tijdens de coronacrisis zijn de diensten van lokaal bestuur Hove beginnen werken op afspraak. En dat zullen ze blíjven doen. Vanaf maart kan je via www.hove.be of telefonisch een afspraak maken bij de diensten Burgerzaken (Bevolking en Burgerlijke Stand, 03 460 33 20) en Omgeving (03 460 33 41) in het gemeentehuis, Vrije Tijd (03 454 39 01) aan de sporthal en de Sociale Dienst (03 460 10 80) in het Sociaal Huis. Tot maandag 1 maart doe je dat nog even telefonisch, vanaf 1 maart lanceert men een handige afsprakenmodule op de website  van de gemeente. De nieuwe openingsuren voor Burgerzaken, Vrije Tijd, Omgeving en Sociale Dienst worden: maandag van 14 tot 17 uur en van 18 tot 20 uur, dinsdag van 10 tot 14 uur, donderdag en vrijdag van 9 tot 12 uur. De dienst Vrije Tijd is ook open op woensdag van 14 tot 17 uur. Alle andere diensten (BKO, bib, dienstencentrum) behouden hun openingstijden. (EM / Foto N-VA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten