• 04/12/2024

Kontich, Mechelen en Schoten zijn de beste tegelwippers in onze provincie

MECHELEN – Tot vorige maand was heel Vlaanderen in de ban van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Iedereen kon meedoen door tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin. Steden en gemeenten namen het tegen elkaar op: wie wipt de meeste tegels? Het eindklassement ligt vast.

Bij de gemeenten met meer dan 45 000 inwoners won Genk met 3 957,58 gewipte tegels per inwoner. Mechelen werd vierde (923,72). Bij de middelgrote gemeenten was Maasmechelen (6 451,14) laureaat. Schoten (1 350,23) eindigde als vijfde, Geel (1 189,30) als zevende en Mortsel (889,58) negende. Bij de kleine gemeenten (minder dan 25 000 inwoners) won Lummen (7 597,80) voor Kontich (3 475,79). Schelle (2 562,65) werd zesde.

In Nederland doen ze al een NK Tegelwippen sinds 2020 en dit jaar was ook België aan de beurt. Zo een 172 steden en gemeenten deden mee en samen zijn er 2 982 378 tegels uit de grond gewipt, het doel van één miljoen is dus zeker bereikt. Er kunnen elf tegels in een vierkante meter, wat omgerekend neerkomt op 271 125 vierkante meter of bijna 30 hectare ontharding in Vlaanderen. De stukken ontharde grond kunnen nu mee dienen voor meer biodiversiteit, wateropname en verkoeling van de omgeving.

In absolute cijfers werden in Mechelen het meest aantal tegels gewipt wanneer je de cijfers van de provincie Antwerpen bekijkt: 80 287. Patrick Princen (Groen), schepen van Natuur- en Groenontwikkeling: ‘Er is veel onthard geweest sinds maart, denk maar aan de Ravenbergstraat, Nieuwe Kapucijnenstraat, maar ook de voetbalkantine van Rapid Leest telde nog op de valreep mee. Naast tegelwippen door het onthardingsteam van Stad Mechelen, zijn ook de Mechelaars aan het tegelwippen geslagen. Zo telt Mechelen nu heel wat tegeltuintjes en zijn er stadstuinen omgetoverd. Vooral in de Heihoek (zie foto) is er veel open grond bijgekomen, daar werd samen met de hele buurt ook een plantdag gehouden.’

Van april tot en met oktober werd er ook elke maand een tegelwipper in de bloemetjes gezet. Sara Knaeps uit Mechelen droeg in september deze titel. Zij brak in de zomer 550 tegels uit in haar volledig verharde tuin. Op de ontharde stukken gaat zij voor bloemrijke struiken en planten, met langs de zijkanten wat wilde beplanting en op langere termijn centraal ook nog een stuk gras. Op die manier wordt haar tegelrijke stadstuin een heel wat mooiere baken voor biodiversiteit, dat in de toekomst mee helpt met water opnemen en de stad koel houden.

Schelle werd zesde bij de kleine gemeenten maar wil zich toch winnaar noemen. In een Rupelstreekderby namen ze het immers op tegen buurgemeenten Rumst en Boom.

Vanmorgen werd de prijs dan ook overhandigd op de technische dienst in het bijzijn van burgemeester Rob Mennes (CD&V), het diensthoofd van de technische dienst en de mensen van Breekijzer. Behalve eeuwige roem, kreeg Schelle als  derby-winnaar een gewipte tegel met een mooie print en persoonlijke vermelding. De technische dienst ging volle bak aan het ontharden, in totaal wipten zij maar liefst 21 434 tegels.

Statistiek Vlaanderen bracht in mei de verhardingsgraad van elke gemeente in beeld. Binnen de Rupelstreek scoort Schelle (23 procent) samen met Rumst (22,7 procent) daarin de laagste percentages. De andere Rupelgemeenten hebben een hogere verhardingsgraad: Niel 31,7 procent,  Aartselaar 33,9 procent, Hemiksem 37,6 procent en Boom 42,2 procent Ondanks dit lage cijfer zet Schelle verder in op ontharden waar mogelijk en zo duurzaam mogelijk verdichten binnen de grootstedelijke context waarin men we extra woongelegenheden moet voorzien voor de aangroeiende bevolking. (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten