• 04/10/2024

Koningin laat zich rondleiden in vaccinonderzoekscentrum UAntwerpen

EDEGEM – Koningin Mathilde bracht vanochtend een bezoek aan Vaccinopolis, het unieke vaccinonderzoekscentrum van de Universiteit Antwerpen, gelegen aan de Drie Eikenstraat in Edegem. Ze liet er zich rondleiden door ‘gastheer’ prof. Pierre Van Damme (links op de foto).

Op de terreinen achter het revalidatiecentrum Revarte opende in maart een zilverkleurig gebouw van maar liefst 6 225 vierkante meter. In Vaccinopolis zullen kandidaat-vaccins tegen tal van infectieziektes – zoals griep, kinkhoest en COVID19 – uitgetest worden, onder meer volgens het Controlled Human Infection Model (CHIM).  Hierbij testen een groep gezonde volwassen vrijwilligers vaccins uit. Onderzoekers geven hen een diepgaande uitleg over het proces en de risico’s die ermee gepaard gaan en ze bewaken de gezondheid van de vrijwilligers tijdens het onderzoek.

Na de verwelkoming kreeg de koningin tekst en uitleg van professor Alex Vorsters (midden op de foto) . Hij en zijn team voeren studies uit om de toepassingen van urine in screenings-, behandelings- en vaccinatieprogramma’s te evalueren en optimaliseren. Vorsters is ervan overtuigd dat een urinestaal, en meer specifiek de eerst fractie van een plas, heel wat potentieel heeft. Hij toonde recent aan dat zo’n staal baarmoederhalskanker kan opsporen, wereldwijd nog een belangrijke doodsoorzaak bij vrouwen. Via het Europese onderzoeksproject URISAMP wil Vorsters nu uitzoeken of urinestalen ook gebruikt kunnen worden om immunologische afweer veroorzaakt door ziekte of vaccinatie te bepalen en op te volgen. Bij succes zal een urinestaal een bloedafname kunnen vervangen en kunnen voorspellen of iemand beschermd is tegen infectie.

Vorsters: ‘Dit zal er toe leiden dat veel meer vrouwen zich preventief zullen laten onderzoeken. Het werkt drempelverlagend. Niet alle vrouwen gaan immers in op de vraag om driejaarlijks een afspraak te maken bij de arts voor een uitstrijkje. Het nieuwe vaccinatiesysteem werd uitgeprobeerd in Rwanda. Daar stelde men vast dat 55 tot 88 procent minder HPV (humaan papillomavirus) werd waargenomen bij gevaccineerde meisjes tussen de zeventien en twintig jaar in vergelijking met niet-gevaccineerde meisjes.’

In totaal zijn er 30 beschikbare bedden in Vaccinopolis. 30 personen kunnen dus in het onderzoekscentrum gedurende één of drie weken verblijven voor een deelname aan vaccinstudies. Het onderzoekscentrum is het eerste in Europa van deze orde van grootte die dat model voor vaccinatieonderzoek gebruikt. De koningin bezocht onder meer de ontspanningsruimte die de vrijwilligers zullen mogen gebruiken.

Koningin Mathilde (rechts op de foto): ‘Ik wens het hele team proficiat te wensen. Slechts veertien maanden had men nodig om dit gebouw op te trekken. Dat is een record. Het ziet er zeer aangenaam uit. De volgende stap is vrijwilligers naar hier krijgen. Zij mogen er zeker van zijn dat zij door een zeer deskundige ploeg met geëngageerde medewerkers zullen opgevolgd worden.’ Vervolgens luisterde de koningin naar tal van artsen van onder meer UZA en onderzoekers van onder meer UAntwerpen, gouverneur Cathy Berx en burgemeester Koen Metsu (N-VA). De koningin verleent al jaren haar Hoge Bescherming aan het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties van UAntwerpen en bezocht eerder containerdorp Poliopolis en ze nam meermaals deel aan het Valentijn Vaccinatie-symposium.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten