Koningin bezoekt Basisschool Salto in Oud-Turnhout in kader van Week tegen Pesten

 Koningin bezoekt Basisschool Salto in Oud-Turnhout in kader van Week tegen Pesten

OUD-TURNHOUT – De negentiende Vlaamse Week tegen het Pesten zit erop. Voor het laatst vond ze plaats in de maand februari. Vanaf volgend schooljaar verplaatst Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten , samen met Stip-it van Ketnet, MNM en Radio2 haar campagne naar september. Zo kan men vanaf het begin van het werkjaar voor scholen, sportclubs, jeugdbewegingen en jeugdhulp inzetten op een jaar lang tegen pesten.

In datzelfde kader bezocht Koningin Mathilde vanochtend basisschool Salto – en school met 296 leerlingen – in Oud-Turnhout. De Koningin informeerde er zich over het antipestprogramma van de school dat volgens de ‘Kiva-filosofie’ is opgebouwd. Die filosofie legt een grote nadruk op de rol van alle leerlingen en op een groepsgerichte aanpak bij het stoppen van pesterijen.

De Koningin nam aansluitend deel aan verschillende klasactiviteiten met de leerlingen die toonden hoe het beleid naar de praktijk wordt omgezet. Na een inleidend gesprek over de werking en de visie van de school nam ze deel aan twee activiteiten ‘Is dit pesten, of niet?’, in het eerste leerjaar, ‘Hoekenwerk’ in het derde leerjaar en een rollenspel in de turnzaal. Na het Koninklijk bezoek gingen de activiteiten verder op de speelplaats met muziek, een toespraak door het schoolbestuur aan leerlingen en personeel van Salto en waren er feestelijke cupcakes op maat van het pesten-thema: Salto, Kiva, Rik de Pauw, Kiko/Flo en Stip-it.

Directeur Thamara de Nijs (zie hierboven op de foto): ‘We zijn als school derde geworden in de ‘Pesten dat kan niet’-wedstrijd. In deze prestigieuze wedstrijd beloont men scholen voor hun beleid om pesten te voorkomen en aan te pakken. En naar aanleiding van de Week tegen Pesten wou de Koningin een school bezoeken die daar heel fel op inzet. Wij zijn elke dag met de problematiek bezig. Wij roosteren vast Kiva-lessen in ons lessenrooster in. In de kleuterschool zijn dat Rik de Pauwlessen, in de lagere school Kiva-lessen. Door het bijna wekelijks mee bezig te zijn en kinderen sociaalvaardig te maken denk ik dat wij ons onderscheiden. Enkele jaren geleden merkten we dat er meer en meer conflicten waren onder de leerlingen maar ook leerkrachten vroegen handvaten, met de vraag ‘hoe pakken wij dat nu effectief aan?’

‘Vervolgens hebben wij een antwoord gezocht op de vraag ‘hoe kunnen we hier op een goede manier op inzetten, vooral naar preventie toe en zo zijn we bij Kiva terecht gekomen. “Al onze kinderen hebben nood aan oefenkansen rond sociale vaardigheden. We voelden dan ook de noodzaak om hier sterk op in te zetten.’ De school heeft zich volledig toegelegd op de Kiva-methode, een wetenschappelijk onderbouwd anti-pestprogramma dat oorspronkelijk in Finland is ontwikkeld. Met een toegewijd Kiva-kernteam aan het roer heeft het hele schoolteam zich omgeschoold tot Kiva-experts, waarmee ze een sterke basis leggen in de strijd tegen pesten.

De focus ligt niet alleen op het reageren op pestincidenten, maar vooral op het voorkomen ervan. Ouders worden actief betrokken bij het proces dankzij de maandelijkse Kiva-nieuwsbrief. Zo blijven ze op de hoogte van de aanpak en vooruitgang. De aanpak op GBS Salto wordt regelmatig geëvalueerd en aangepast om te zorgen voor de effectiviteit en vooruitgang.

De Nijs: ‘Ikzelf wist al een vijftal weken dat de Koningin zou komen. Wij hebben dus wel voldoende tijd gehad om het voor te bereiden. De kinderen wisten het pas een week vooraf. Ik ben gigantisch tevreden over hoe alles daarnet is verlopen en vooral zeer trots. Het is de verdienste van het team en van de kinderen. Het is heel fijn te zien dat de kinderen zoveel erkenning krijgen in een team dat er heel hard aan werkt. Ik heb de aanzet gegeven maar ben maar een heel klein schakeltje in het geheel.’

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten