• 20/06/2024

Kom dromen met schilderijen van Greet Cassiers in Edegems Huis Hellemans

EDEGEM – 2020 was een tijd van verwarring, onzekerheid, uitdaging en chaos. Maar ook een tijd van verlangen, dromen en zoeken hoe om te gaan met voortdurende verandering. ‘Laten we realistisch zijn; laten we dromen!’ is een reflectie op deze zoektocht. Het is tevens de naam van de tentoonstelling die Greet Cassiers (zie foto) houdt in Huis Hellemans in Edegem en dit van zaterdag 9 tot en met zondag 31 januari 2021.

Greet Cassiers is maatschappelijk werker en gestalttherapeute in haar eigen praktijk Berg in Berchem sinds 1980. Gestalttherapie wordt ook wel therapie van het contact genoemd. Van 1993 tot 2013 was ze staflid bij het gestalt opleidingsinstituut Multidimens. Ze was trainer in Noorwegen, Tsjechië, Griekenland, Bulgarije en Georgië.

In 2011 richtte ze het Gestalt Institute Nepal op in Kathmandu, later vzw Just Solidarity. Sinds 2013 is ze gepensioneerd en doet ze vrijwilligerswerk in Nepal. Ze heeft altijd geëxperimenteerd met allerlei materialen, stof, verf en kleur. Sinds 2005 exposeert ze regelmatig in pns land, Nederland en Frankrijk.

Tussen de werken van de eerdere tentoonstelling ‘Spiegelbeelden’ – die in maart 2020 na vier dagen voortijdig de deuren sloot vanwege de eerste lockdown – zijn werken te zien die vertellen van deze zoek-/droomtocht.

Zo vertelt deze tentoonstelling het verhaal van het veranderingsproces waar we met z’n allen deel van uitmaken. Ook nu is het een momentopname en een spiegelbeeld van deze tijd.

Cassiers: ‘Het onvoorstelbare is in 2020 dagelijkse realiteit geworden. Ons wereldbeeld is veranderd. Het is een tijd van verwarring, onzekerheid, uitdaging, chaos, verlangen, dromen en zoeken hoe om te gaan met voortdurende verandering. Met vallen en opstaan zoeken we onze weg. Deze tentoonstelling had dus ook ‘Mens in verwarring’ kunnen heten. Meer dan ooit hebben we nood aan perspectief, aan dromen.’

‘Want het moet anders. Het kan anders. En… dromen zijn belangrijk. Ze zijn het zaad van verandering. Deze tentoonstelling is een reflectie op deze zoektocht. Het lyrisch abstracte is de kunstrichting waar ik me jarenlang thuis voelde. De voorbije jaren werd mijn werk figuratiever. De heftige verhalen van migratie en klimaatverandering drongen zich op. En met name hoe we ons als mensen bewegen en omgaan met deze complexe realiteit. De mens en zijn zoektocht is een voortdurende inspiratiebron, maar of mijn werk eerder abstract of figuratief is, steeds blijft het poëtische een rode draad.’

Het gemeentelijk kunstcentrum Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14, 2650 Edegem. Je kan de tentoonstelling gratis bezoeken: op zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur en op woensdag en vrijdag van 14 tot 17 uur. Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68. Greet Cassiers is elke zaterdag en zondag aanwezig van 11u30 tot 17 uur. Plan je een bezoek op zaterdag of zondag? Graag even vooraf reserveren bij haar. Dit kan telefonisch op 0468 10 88 77 of via greetcassiers27@gmail.com. Voor een bezoek op woensdag of vrijdag is dit niet nodig. (EM / Foto FB)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten