• 17/06/2024

Koeien uit Kalmthout zorgen voor groene stroom op Werchter Parklife

KALMTHOUT – Petra en Wim van De Laerhoeve (zie foto) in Kalmthout produceren niet alleen melk en yoghurt maar ook streekstroom. De mest van hun melkkoeien wordt in een vergistingsinstallatie omgezet in groene energie. Die leveren ze via energieplatform Bolt aan gezinnen uit de buurt, maar sinds kort ook aan het festival Werchter Parklife.

Tot en met zondag 1 augustus kunnen muziekliefhebbers vier dagen per week (telkens van donderdag tot zondag) genieten van concerten op het festivalterrein van Werchter. Stroom voor de geluidsinstallatie en om de pintjes koel te houden komt van de mekkkoeien van Petra en Wim.

Pieterjan Verhaeghen, CEO van energieplatform Bolt: ‘Wij willen met Bolt komaf maken met sjoemelstroom: zogenaamd groene stroom, die feitelijk gewoon groen werd gekleurd via opgekochte buitenlandse groenestroomcertificaten. Dat is niet transparant. Wij werken met stroom van lokale Belgische opwekkers die wind-, zonne- of bio-energie leveren, zoals Wim en Petra. Onze grote ambitie is om de energievoorziening van gezinnen te vergroenen. Maar als fervente festivalganger wil ik daarnaast ook focussen op de vergroening van de stroomvoorziening op muziekfestivals. We willen met Bolt de wei dieselvrij maken.’

Festivals doen al jaren inspanningen om meer duurzaam te zijn, maar een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot van een groot festival komt nog steeds van de dieselgeneratoren die stroom opwekken.

Verhaeghen: ‘Het viel me op dat er nog veel vooruitgang te boeken viel qua groene stroomvoorziening voor festivals. Fossiele brandstoffen bleven de grootste energiebron. Dus zijn we er maar zelf aan begonnen. De installatie in Werchter is een combinatie van een netstroomaansluiting met groene stroom van Bolt die onder meer van Petra en Wim komt, 72 zonnepanelen op de festivalsite en een ‘superbatterij’. Die batterij slaat tijdens dalmomenten de reststroom van de zonnepanelen en de netstroom op, om ze op piekmomenten te kunnen gebruiken. Zo is er altijd genoeg energie aanwezig.

Vorig jaar zette het platform al een testinstallatie op met het radioprogramma Camping Belgica van Studio Brussel. Verhaeghen: ‘Dat was een succes. Maar we willen verder gaan. Eerst via Werchter Park Life, later met bijvoorbeeld Rock Werchter of Pukkelpop.’

Petra en Wim van De Laerhoeve zijn erg tevreden dat ze kunnen meewerken aan dit initiatief. Petra: ‘Duurzaamheid staat naast dierenzorg hoog in het vaandel op ons bedrijf. We hebben dan ook een stal met emissiearme vloer. De methaan van de koeienmest gebruiken we om groene stroom op te wekken. Uit de mest van onze 170 melkkoeien maken we groene stroom, in onze vergistingsinstallatie. Niet enkel ons bedrijf werkt via deze groene stroom maar we kunnen ook stroom leveren aan 60 gezinnen. De groene stroom maken doen we zelf (alé onze gevlekte dametjes door te schijten en de pocketvergister doet de rest) maar de stroom tot bij die gezinnen in de huiskamer brengen doet Bolt. Ik vind het prachtig dat wij op deze manier als landbouwers zoveel meer kunnen doen dan enkel melk en yoghurt produceren.’ (EM/ Foto Illias Teirlinck)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten