• 17/07/2024

KMSKA verwelkomt 500 000ste bezoeker en een reeks bijzondere bruiklenen

ANTWERPEN – Exact acht maanden na haar heropening vierde het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) twee bijzondere mijlpalen. Tijdens een feestelijk onthullingsmoment verwelkomde het KMSKA vandaag zijn 500 000ste bezoeker. Bovendien zijn er negen nieuwe bruiklenen te zien in het museum. In de selectie: belangrijke Vlaamse Meesters uit het Rubenshuis, twee werken van Artemisia Gentileschi en een indrukwekkende Anish Kapoor.

Nietsvermoedend ging Ylana Longeuville (18, midden op de foto) uit Kalmthout vanmorgen, op het openingsuur van het KMSKA, haar toegangsticket scannen. ‘Plots werd mij verteld dat ik de 500 000ste bezoeker was. Wat een verrassing. Ik ben hier voor een schoolwerk. Ik moet iets maken rond schilderijen. Aan de AP Hogeschool volg ik een opleiding voor kleuterjuf. Ik breng voor de eerste keer een bezoek aan dit museum. Ik had mijn oma, die in Merksem woont, meegebracht. Nu, het zal zeker niet de laatste keer zijn dat ik hier kom, want ik kreeg een cheque, die me toelaat om een heel jaar gratis naar hier te komen.’

Vervolgens werden Ylana en haar grootmoeder naar de De Keyserzaal begeleid waar ze werden opgewacht door stadsfanfare ’t Akkoord en de majorettes van Majoretski uit Borgerhout, die meestal samen optreden. Vervolgens trok het gezelschap naar buiten en kregen de bezoekers van het museum, net als de voorbijgangers, een kleine gadget.

Luk Lemmens (rechts op de foto), voorzitter KMSKA vzw: ‘Ik denk dat we fier mogen zijn dat we vandaag de 500 000ste bezoeker mogen ontvangen. Een half miljoen bezoekers op acht maanden tijd, is een fantastische prestatie. Een warm dankjewel aan alle bezoekers en het ganse KMSKA-team, dat zich dagelijks inzet om van dit museum een open huis te maken voor iedereen. Mooi om te zien dat die inzet beloond wordt en de bezoekers volop genieten van ons museum. Absoluut Het Schoonste Gevoel.’

Nadat de toeters en bellen van fanfare en majorettes waren opgeborgen mocht de pers de nieuwe bruiklenen ontdekken. Nico Van Hout, Hoofd Collecties: ‘We hebben heel wat bijzondere werken toegevoegd: een Anish Kapoor om bij weg te dromen, twee schilderijen van Artemisia Gentileschi, de absolute powervrouw van de barok en ook een aantal werken uit het Rubenshuis vinden bij ons een tijdelijke thuis.’

Dankzij een privéverzamelaar mocht het KMSKA zijn eerste Anish Kapoor aan de collectie toevoegen. Het diepblauw, spiegelend schijfobject speelt met leegte en volume en dankzij imponerende reflecties van licht en geluid bezorgt het je een waar ‘Alice tumbling down the rabbit hole’-gevoel. Met een diameter van 230 centimeter en een gewicht van 800 kilogram is het werk, Untitled, meteen het zwaarste object aan de muren.

Het KMSKA kiest ook resoluut voor meer vrouwen in de collectie. Twee werken van Artemisia Gentileschi, uit een privé-verzameling, David en Goliath en Heilige Catharina van Alexandrië, werden toegevoegd.

Het Rubenshuis, dat eerder dit jaar de deuren sloot voor een grondige renovatie, is ook te gast in het KMSKA. Een van de absolute hoogtepunten uit de selectie bruiklenen is het Zelfportret van Peter Paul Rubens. Ook Henri IV in de slag bij Ivry verhuisde naar het KMSKA De Heilige Matheus van Anthony van Dyck is dan weer de perfecte voorzet voor de tentoonstelling Krasse Koppen die op vrijdag 20 oktober in het KMSKA opent. Het museum mag ook rekenen op één beeldhouwwerk: Slaap van Silenus, het eerste werk van François Du Quesnoy in de KMSKA-collectie. De Doedelzakspeler en Neptunus en Amphitrite van Jacob Jordaens zijn voorlopig de laatste twee kunstwerken die naar ’t Zuid verhuisden. Later dit jaar zal ook de Altaarbekroning van Rubens er te zien zijn.

Edwin MARIËN

Foto: Fille ROELANTS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten