• 27/05/2024

David Van Beeck directeur & Gedeputeerde Luk Lemmens

Kleuterschool ’t Singeltje viert openingsfeest voor vergroende speelplaats

MORTSEL – Op kleuterschool ’t Singeltje in Mortsel werd de buitenruimte in een nieuw jasje gestoken. De school wipte heel wat daltegels uit haar speelplaats en plantte nieuw groen in de plaats. De subsidies van het provinciale initiatief ‘Groene Oases’ maakten die vergroening mogelijk. Dinsdag opende de kleuterschool samen met gedeputeerde Luk Lemmens haar nieuwe speelplaats tijdens een openingsfeest. 

De Mortselse kleuterschool ’t Singeltje maakte onlangs een groeispurt. Zo hebben ze een nieuw gebouw ter beschikking voor de leerlingen. Daarnaast namen ze heel wat maatregelen om de buitenruimte te vergroenen. Een groene speelplaats bevordert de gezondheid van leerlingen en is voordelig voor het klimaat. Om haar mooie initiatieven te lonen, overhandigde eerste gedeputeerde Luk Lemmens een label van Groene Oaseschool. Met de subsidie van ‘Groene Oases’, een project van de provincie Antwerpen, heeft de school heel wat mooie vergroeningswerken uitgevoerd.  

Op de speelplaats van ‘t Singeltje prijken voortaan 13 nieuwe bomen en een haag rondom de gehele school, het voetbalveld en de fietsenstalling. Daarnaast werden er talloze daltegels gewipt, waarop houtsnipperzones zijn aangelegd. Tot slot is er ook een schommel- en duikelrek geplaatst. Het initiatief voor die groenere speelplaats kwam vanuit het oudercomité. De ouders verkochten ook chocolade en organiseerden een brunch waarmee ze de vergroeningswerken extra bekostigden. Daarnaast boorde de school ook een subsidie van Natuur in je School aan om het plaatje compleet te maken.    

De provincie Antwerpen ondersteunt scholen financieel en praktisch met de vergroening van hun speelplaats. “Naast 15.000 euro budgettaire ondersteuning voor haar Middelgrote Groene Oase, krijgt de school ook praktisch advies van het Regionaal Landschap”, legt gedeputeerde Luk Lemmens uit. “De experts van Regionaal Landschap Rivierenland hielpen ‘t Singeltje met advies rond streekeigen beplanting. In totaal kregen ondertussen maar liefst 202 scholen in de provincie Antwerpen deze steun om hun Groene Oase waar te maken.”

Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.

Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten