• 19/05/2024

Kleuters van basisschool Willem Tell uit Olen wipten eerste daltegels uit speelplaats

OLEN –  Enkele kleuters van basisschool Willem Tell wipten de eerste daltegels uit de speelplaats, aangemoedigd door directrice Nathalie Suy (rechts op de foto), gedeputeerde Mireille Colson (N-VA, links op de foto) en de overige 80 leerlingen.

De Olense school duikt in een vergroeningstraject met het project ‘Groene Oases’ en gaf vanmiddag het symbolische startschot.

Met het project Groene Oases voorziet provincie Antwerpen budgettaire en praktische ondersteuning bij de ontharding en vergroening van speelplaatsen.

Basisschool Willem Tell in Olen onthardt en vergroent weldra meer dan 400 vierkante meter van haar speelplaats.

Vooral de kleuterspeelplaats wordt aangepakt. Met de provinciale subsidie van 15 000 euro vergroent de school graag om meer ontwikkelings- en leerkansen te creëren.

Een speelberg, een rusthoekje en een natuurlijk parcours met plantenhutten zijn mogelijke invullingen voor het ontharde deel. Ook in de randzone van de speelplaats zouden nieuwe planten een speelbos vormen.

Om hun ideeën meer vorm te geven, kon de school rekenen op een voortraject met MOS Antwerpen. Praktische projectbegeleiding met vakkundig plantadvies en concrete ontwerpplannen kreeg de school van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.

Colson: ‘Voor de aanleg van een groene speelplaats is een mentaliteitsverandering nodig bij leerkrachten, ouders én leerlingen.’

‘Deze metamorfose vereist een gemotiveerd team, dat ook op lange termijn wil zorg dragen voor het groen.’

‘Op Willem Tell zit de houding helemaal snor, mede dankzij MOS Antwerpen en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.’

Achter de basisschool ligt een grasveld van meer dan 5 000 vierkante meter groot. De school nam eerder al het initiatief om dit veld extra te beplanten.

 

Vele leden van het oudercomité doneerden de boom die zij gratis verkregen van de ‘1001 bomen’-actie van de intercommunale (IOK), aan de school.

Bovendien organiseerde Willem Tell eerder al een mosselfeest en een Italiaanse avond waarvan de opbrengsten integraal dienen voor de vergroening en ontharding van de speelplaats.

Colson: ‘Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie.’

‘Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.’

‘Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.’ (EM / Foto’s Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten