• 19/05/2024

Kleuters leven zich uit op nieuwe speelplaats van stedelijke basisschool De Vlinders

De kleuters van stedelijke basisschool De Vlinders hebben sinds de kerstvakantie de tijd van hun leven op hun splinternieuwe speelplaats. De buitenruimte voor de kleintjes kreeg een complete make-over, inclusief een gloednieuwe overdekte ruimte. Het resultaat? Een avontuurlijke speelplek met veel groen en waterdoorlatende zones, waar de kleuters naar hartenlust kunnen ravotten.

De nood aan een nieuwe speelplaats was hoog bij De Vlinders. Katrien Van Eyken, zorgcoördinator van de school: ‘Vroeger was bijna driekwart van onze speelplaats verhard. En bij regenweer werd het niet-verharde deel zo drassig dat de kleuters er niet konden spelen. Onze kleintjes verdienden echt beter. Maar kijk nu eens naar deze groene speelruimte voor hen. We zijn ontzettend blij met het resultaat.’

De oppervlakte verharding van de speelplaats ging van 863 vierkante meter naar slechts 434 vierkante meter. Weg met de traditionele tegels, hallo waterdoorlatende materialen zoals gras, planten, zand en verschillende soorten grind.

Fille Hanjoul van MORGEN architectuur: ‘Speelplaatsen in de stad zijn altijd een uitdaging, en hier was het niet anders. Gelukkig hadden we veel ruimte om mee te werken, waardoor we grote delen van de speelplaats waterdoorlatend konden maken. Hierdoor is het voor de kinderen het hele jaar door aangenaam om buiten te spelen. We hebben ook extra bomen geplant, waaronder enkele klimbomen.’

Van Eycken: ‘Die klimbomen zijn een enorm succes bij de kleuters. Ze klimmen er de hele pauze in, en soms willen ze er zelfs niet meer uit komen als de bel gaat.’

De Vlinders hebben ook een indrukwekkende nieuwe luifel gekregen waar de kinderen droog kunnen spelen. Soms gaan de leerkrachten zelfs tijdens de lesuren naar buiten met de kinderen, en dan dient de luifel als hun openluchtklas.

Tussen de kolommen van de luifel zoeken klimplanten een weg naar boven langs speciaal geplaatste netten. Ook op de muren groeien planten. Daarom lijkt deze speelplaats op een groene buitenkamer.

MORGEN architectuur heeft een breed scala aan materialen gebruikt op de speelplaats: zand, gras, verschillende soorten grind… De materialen zijn zorgvuldig gekozen en stimuleren de kleuters om op ontdekking te gaan. Ze kunnen met hun handen door het grind gaan en torens bouwen met de grote stenen. De watertafel is ook altijd populair.

De kleuters hebben zelf ook meegewerkt aan het nieuwe ontwerp. Met een speciale tekening op kindermaat en een verhaal gingen we in gesprek met hen. We stelden eenvoudige vragen zoals: ‘Wat vind je het leukst: gras, zand of stenen?’ of ‘Waar wil je het liefst rusten?’ De kleuters gaven aan dat ze een geborgen ruimte wilden om tot rust te komen. Daarom zijn er extra speelhuisjes geïntegreerd op de speelplaats.

Na het verhaal mochten de kleuters de materialen voor de nieuwe speelplaats al eens testen. Het zand en het fijne grind vielen enorm in de smaak, maar de grote verrassing waren de grote keien die de fantasie van de kleuters prikkelden. De keien werden al snel chips en snoepjes die werden uitgedeeld.

De leerlingen van stedelijke basisschool Flora kregen in de zomer van 2023 ook een nieuwe speelplaats. De school had een heel kleine speelplaats, maar dankzij de schuine vlakken die Cuypers & Q architecten introduceerden, werd er extra opbergruimte gecreëerd zonder dat er speelruimte verloren ging.

Sylvie MICHELE

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten