• 23/04/2024

Kleinveehandel Goossens (Schriek) en Comboy and Angels (Berendrecht) verliezen vergunning

SCHRIEK – Ben Weyts (N-VA), minister van dierenwelzijn, treedt kordaat op tegen kwekerijen die hun voeten vegen aan het dierenwelzijn.

 Dit jaar verloren al zes kwekers hun erkenning en daar komen er nu nog twee bij: kleinveehandel Goossens uit Schriek en ‘Cowboy and Angels’ uit Berendrecht.

 Controles brachten ernstige problemen aan het licht in de kwekerijen. De eigenaars kunnen in de komende jaren geen nieuwe aanvraag indienen.

 Weyts: ‘Wie niet horen wil, moet voelen. Vlaanderen laat dierenverwaarlozing en -mishandeling niet langer blauw-blauw. Waar nodig, grijpen we in.’

 Sinds de regionalisering in 2014 wordt Dierenwelzijn op Vlaams niveau uitgebouwd tot een volwaardige bevoegdheid, inclusief een kordate handhaving.

 Zo kwamen er strengere straffen voor dierenbeulen, het budget van Dierenwelzijn is ondertussen verachtvoudigd en Ben Weyts tekende voor een verdrievoudiging van de administratie die waakt over Dierenwelzijn.

Er kwam ook een verbeterde samenwerking met de lokale politie en met de parketten. Dit alles maakt mogelijk dat er veel meer controles gebeuren en dat er sneller wordt ingegrepen waar het fout loopt.

 Dat geldt zeker ook voor kwekerijen. Alleen al dit jaar verloren al zes kwekers, waaronder ook enkele grote spelers, hun erkenning.

 Weyts treedt nu opnieuw kordaat op tegen kwekerijen die onvoldoende eerbied tonen voor het dierenwelzijn.

 Dit keer zijn het Kleinveehandel Goossens in Schriek (een deelgemeente van Heist-op-den-Berg) en ‘Cowboys and Angels’ in Berendrecht (Antwerpen) die hun erkenning verliezen.

 Controles brachten immers ernstige problemen aan het licht. In Kleinveehandel Goossens beschikten dieren bijvoorbeeld niet altijd over propere hokken of zuiver drinkwater. Zieke dieren zaten samen met andere dieren en kadavers werden niet tijdig verwijderd.

 Ook bij ‘Cowboys and Angels’ was de hygiëne ondermaats en hadden niet alle dieren voldoende proper drinkwater.

 In sommige verblijven konden de dieren zich kwetsen aan gevaarlijke obstakels of materialen. Pups werden  bovendien al op te jonge leeftijd weggenomen bij hun moeder.

 De kwekerijen krijgen nog tijd om een nieuwe thuis te vinden voor hun dieren, maar moeten daarna onherroepelijk de activiteiten staken.

De eigenaars van alle betrokken kwekerijen mogen in de komende twee jaar ook geen nieuwe erkenningsvraag meer indienen.

 Als er na deze periode een nieuwe aanvraag zou komen, dan zal er nauwlettend op toegekeken worden dat de uitbaters voldoen aan álle vereisten.

 Weyts: ‘Laat dit opnieuw een waarschuwing zijn voor alle andere kwekers die er de kantjes vanaf willen lopen. We gaan het níet door de vingers zien. Je kan het in het Vlaanderen van vandaag niet meer maken om dieren te verwaarlozen of te mishandelen, al zeker niet voor commercieel gewin.’ (EM / Foto Vlaanderen.be) 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten