• 15/04/2024

Klassen uit Berchem, Deurne en Wilrijk laureaat van kunstwerkactie WK turnen

BERCHEM – Vandaag werden de drie winnende klassen van de Sporting A-kunstwerkenactie ‘Gymnastiek Kunstfabriek’ bekendgemaakt, een actie in het thema van het WK Turnen dat dit najaar in Antwerpen plaatsvindt. Stedelijke basisschool Klavertjevier (Berchem) en vrije basisscholen Andromeda (Deurne) en Sint-Ursula (Wilrijk) haalden respectievelijk goud, zilver en brons, en wonnen tickets voor het WK en waardenbons voor turnmateriaal.

Van zaterdag 30 september tot en met zondag 8 oktober tekenen de beste gymnasten ter wereld present in Antwerpen om mee te dingen naar wereldtitels. Sporting A zet in aanloop naar het grootste gymnastiek-evenement op de kalender een heel voorprogramma op. Daarbij worden de Antwerpenaren met verschillende activiteiten warm gemaakt voor gymnastiek in het algemeen en het WK in het bijzonder.

Ook de Antwerpse scholen worden hiervoor in beweging gezet. In eerste instantie letterlijk. Zo namen in mei en juni heel wat lagere scholen deel aan initiaties urban gym doorheen de hele stad. Hier maakten de leerlingen kennis met avontuurlijke turndisciplines als freerunning, tumbling en acrogym. Naast de sportiviteit sprak de stad ook de creativiteit van de scholen aan. Twintig Antwerpse lagere scholen lieten hun creatieve geest de vrije loop in de grote kunstwerkenactie ‘Gymnastiek Kunstfabriek’. Zij mochten met aangeleverde multiplexpanelen een kunstwerk maken in het thema van turnen en het WK. En het werd duidelijk dat ze erg creatief zijn. Alle klassen samen maakten ruim 90 kunstwerken: van sfeervolle schilderijen over spitsvondige collages tot ware 3D-pareltjes.

Uit alle ingezonden werken koos een jury uiteindelijk drie winnende klassen. Zij werden vandaag bekendgemaakt: de leerlingen van het zesde leerjaar van stedelijke basisschool Klavertjevier uit Berchem kregen voor hun geschilderd kunstwerk de gouden medaille. De leerlingen van het vierde leerjaar van vrije basisschool Andromeda uit Deurne-Zuid kaapten met hun creatieve 3D-werk dan weer de zilveren plak weg. De leerlingen van het derde leerjaar van het Sint-Ursulainstituut in Wilrijk namen de bronzen medaille voor hun rekening met hun kleurrijk 3D-kunstwerk.

De winnende klassen scoren allemaal tickets om te komen kijken naar de adembenemende turnnummers van de beste gymnasten ter wereld in het Sportpaleis. Daarbovenop winnen ze waardenbons voor de aankoop van turnmateriaal. Peter Wouters (N-VA), schepen voor sport: ‘Het WK Turnen lééft in Antwerpen. Alle deelnemende klassen aan ‘Gymnastiek Kunstfabriek’ zetten dat op enthousiaste en vindingrijke wijze in de verf. Sommigen voegden er letterlijk een extra dimensie aan toe. De verdiende winnaars krijgen een mooi prijzenpakket, maar niemand blijft met lege handen achter. Vanaf september doen verschillende drukbezochte locaties in Antwerpen tijdelijk dienst als galerij om álle kunstwerken tentoon te stellen. En tijdens het WK verhuizen de artistieke creaties zelfs naar een expositieruimte in het Sportpaleis. Voor de topgymnasten zich aan het publiek en de wereld presenteren, kunnen de fans dus al wat opwarmen door de kunstwerken van Antwerpse lagereschoolkinderen te bewonderen.’

De prijzen werden mee uitgereikt door Noah Kuavita. Deze 23-jarige Antwerpenaar startte zijn carrière bij het Deurnese Silok, één van de twintig door de stad erkende turnclubs. Intussen behoort hij tot de Belgische top. Net als bij Nina Derwael is de brug het favoriete toestel van Kuavita. En er is nog een gelijkenis: sinds 2021 heeft ook hij een turnelement (deel van een oefening) op zijn eigen naam staan, omdat hij de eerste is die het ooit bracht. Meteen de hoogste eer voor een gymnast én geschiedenis voor het Belgische mannenturnen.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten