• 24/05/2024

KJ Vlaanderen brengt kinderen tussen vier en zestien aan het lezen

MORTSEL – Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen is de grootste en jongste boekenjury van Vlaanderen.

Elk jaar lezen en bekronen duizenden juryleden tussen vier en zestien jaar hun favoriete jeugdboeken.

Als jurylid lees je tussen september en april acht boeken. Op het einde van het jaar maak je een top acht op en worden alle stemmen geteld. De winnaars maakt men bekend op een boekenfeestje.

Op https://www.kjv.be/lid_worden/index.php  kan je op de kaart kijken of er een KJV-groep in je buurt is. Onder de kaart kan je gegevens opvragen.

Die gegevens moeten de groepen zelf online zetten. Vind je geen gegevens? Stuur een mail naar kjv@iedereenleest.be . Geen groep in je buurt? Meld je aan als internetjurylid via https://www.kjv.be/jury/aanmelden.php.

Als Internetjurylid lees je op eigen houtje alle boeken in jouw leeftijdscategorie. Je moet alle boeken hebben gelezen om te mogen stemmen.

De boeken haal je in de bibliotheek. Sommige bibs houden de boeken gereserveerd voor hun eigen KJV-werking. Vraag het dus zeker even na.

Als je een boek hebt gelezen, kan je je mening erover kwijt op https://www.kjv.be/welke_boeken/groep.php.  of in je eigen leesdagboek. Op dezelfde pagina vind je de te lezen boeken.

Er zijn leesgroepen voor alle leeftijden, gaande van -6 jaar tot +14 jaar. Indien er een groep in je buurt is kom je enkele keren per jaar samen met je groepje om de boeken te bespreken en er creatief mee aan de slag te gaan. Inschrijven doe je vóór half september.

Je leest op je eigen tempo en bepaalt zo mee wie de winnaar wordt. Je stemt zelf op www.kjv.be.. . De boeken kan je lenen in één van deelnemende bibliotheken.

Stemmen kan tot en met maandag 26 april 2021. De organisatoren hopen dat volgend jaar de lokale slotfeesten voor de jongste categorieën met de genomineerde auteurs en illustratoren wel kunnen doorgaan.

Men heeft wel een nieuwe datum geblokkeerd voor het slotfeest voor de +12-jarigen: op zaterdag 8 mei in het Stripmuseum in Brussel. Die dag maakt men ook de winnaars bekend.

Inschrijven voor de begeleide leesgroepen doe je via een googleformulier. Hoe dat moet vraag je best bij je plaatselijke bib. Voor het internetlezen hoef je niet in te schrijven.

Neem je graag deel aan de KJV, maar kan je niet gemakkelijk een boek lezen omdat je bijvoorbeeld dyslexie hebt of slechtziend bent? Lees dan de boeken met je oren met een Daisyspeler of de Anderslezen-app.

Op zondag 26 september 2021 viert men het 40-jarig jubileum van de KJV met een groot lezersfeest in Antwerpen. (EM / Foto Pixabay)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten