• 10/12/2024

Kinderuniversiteit ivm wetenschap bij UA, stad met plan uitstroom onderwijs

ANTWERPEN – Elk jaar organiseert de Universiteit Antwerpen de Kinderuniversiteit, waar telkens zowat 1 500 kinderen proeven van wetenschap. Hiermee wil UAntwerpen minionderzoekers op een speelse manier laten kennismaken met wetenschap en de universiteit. Voor de editie van dit jaar zit het evenement in een nieuw jasje. Zo zijn er de hele zomer lang activiteiten voor kinderen van acht tot twaalf jaar, fysiek op de campus en tijdens online workshops. Inschrijven is mogelijk vanaf morgen zaterdag 19 juni om 12 uur.

Tijdens de fysieke workshops leren kinderen onder meer hoe geluid werkt, gaan ze zelf bouwen en assembleren, of als interieurarchitect in spe een maquette inrichten. Online kunnen de kinderen onbeperkt deelnemen aan verschillende virtuele workshops over nudging, influencen, stamcellen,… Elke woensdag staat er ook een weet-’ns-hapje op het programma: een interview met telkens een andere onderzoeker waarbij de kinderen ook zelf vragen kunnen stellen. Alle informatie vind je op www.uantwerpen.be/kinderuniversiteit.

Bij het begin van het nieuwe schooljaar gaat A’REA UP, het urgentieplan gekwalificeerde uitstroom, van start. De afgelopen zes maanden werkten de stad, de onderwijsnetten en -partners samen aan het bijhorende actieplan. Dat wil meer leerlingen met een kwalificatie doen uitstromen. Er zijn heel wat acties gepland, die gaan van pedagogische pakketten voor peuters tot netoverschrijdende scholenbeurzen voor kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar.

Jinnih Beels (Vooruit), schepen van onderwijs: ‘Bovenop de uitdagingen waar we al voor stonden, komt de impact van de coronacrisis. Binnen het A’REA UP-plan zetten we in op preventie en op interventie. We willen iedere jongere alle kansen bieden om zijn of haar talenten te ontwikkelen en daarin een kwalificatie te behalen.’ Binnen A’REA UP staat het kind/de jongere centraal en wordt verbinding gemaakt met alle betrokkenen: hun gezin, opvang, school, vrijetijdsbesteding, begeleiders,… Het programma zet in op verschillende thema’s en gaat in september van start met de eerste tien concrete acties.’

‘Om kinderen alle kansen te geven om een leerloopbaan goed te starten, worden pedagogische pakketten ontwikkeld die de voorschoolse ontwikkeling stimuleren en de betrokkenheid van de ouders bevorderen. De pakketten komen via de kinderopvanginitiatieven en zullen ook aangeboden worden aan gezinnen die geen gebruik maken van kinderopvang. Daarnaast wordt in A’REA UP ingezet op een positieve en geïnformeerde school- en studiekeuze door in drie districten een netoverschrijdende scholenbeurs te organiseren. Daarop krijgen leerlingen en ouders de kans om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn die op hun interesses aansluiten. Met een kwalitatief, divers en professioneel vrijetijdsaanbod kunnen kinderen ook buiten hun schooltijd om hun interesses  ontdekken en hierin groeien. Via een innovatief ondersteuningsaanbod zet de stad de expertise van haar partners in om een antwoord te bieden op noden rond uitvalpreventie. Zoals de opvang- en coachingsprogramma’s in het secundair onderwijs, worden gelijkaardige trajecten uitgewerkt voor het basisonderwijs. Via inspraaktrajecten worden de jongeren – samen met het onderwijsveld, jeugdpartners, kinderopvang en welzijnswerkers – betrokken en gehoord. Op basis hiervan worden doelstellingen en acties geëvalueerd en bijgestuurd.’ Meer info via www.onderwijsnetwerkantwerpen.be/areaup. (EM / Foto Universiteit Antwerpen

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten