• 12/07/2024

Kinderreporters geven locatie van 200 speelplekken in de Zuidrand prijs

MORTSEL – De Antwerpse Zuidrand telt meer dan 200 speelplekken en 195 kilometer bewegwijzerde paden. Kinder- en jongerenreporters uit de Zuidrand helpen mee om de natuurlijke speelplekken en trage wegen bekend te maken.

Het project Groendoener bestaat uit een kaart waarop je de speelplekken en trage wegen kan vinden (zowel digitaal als op papier) en uit filmpjes waarin kinder- en jongerenreporters uit de Zuidrand hun leeftijdsgenoten uitdagen met een challenge. Provincie Antwerpen en Zuidrandgemeenten Aartselaar, Borsbeek, Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel selecteerden een 30-tal locaties waar filmpjes werden opgenomen.

Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor het gebiedsprogramma Zuidrand: ‘De Zuidrand telt zo’n 5 000 hectare open ruimte, dat is meer dan 50 procent van het hele gebied volgens het gewestplan. Toch voelt dit niet zo aan omdat de open ruimte verstopt zit en vaak doorsneden wordt door infrastructuur zoals woonlinten en spoorlijnen. Binnen het project ‘Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand’ werd de laatste jaren hard ingezet op het verbinden en beleefbaar maken van deze open ruimte. Zo werden trage wegen geopend en onthard, kwamen er natuurlijke speelplekken en bossen bij en werden gebieden aangekocht en toegankelijk gemaakt. Groendoener zet deze realisaties in de kijker.”

Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor Milieu en Natuur: ‘Met Groendoener nodigen we kinderen en jongeren uit alle lagen van de bevolking uit om de speelplekken, trage wegen en de open ruimte in de Zuidrand te ontdekken. We brengen hen in contact met de natuur, wat bewezen voordelen oplevert voor de concentratie en het stressniveau. Hopelijk komen er later heel wat Zuidrand-ambassadeurs bij, die samen met ons werken aan een klimaatbestendige Zuidrand met ruimte voor natuur, water en biodiversiteit.’ Groendoener werd uitgewerkt onder coördinatie van de provincie en gefinancierd door het departement Omgeving en de provincie  kon dankzij samenwerking met verschillende partners al uitpakken met diverse realisaties.

Groendoener zet onder meer deze realisaties in de kijker: het openen en herstellen van trage wegen als het Dwaallichtjespad en het Bostulpenpad in Edegem, de verbinding tussen Edegem en Kontich via de Edegemse beekvallei, de verbinding tussen Mortsel en Borsbeek via de Koude beekvallei, de verbinding tussen Lint en Hove via het Laarzenpad; de  aanleg van het natuurgebied De Reukens in Aartselaar met trage wegen, het Klimaatbos in Lint, de aankoop en openstelling van het Uilenbos in Hove,…; het aanleggen van groene speelplekjes in Frijthout in Hove, aan het Klimaatbos in Lint, in De Reukens in Aartselaar, aan Brouwershoek in Borsbeek en natuurinrichtingen in fort 3 in Borsbeek, aan Schapenhagen in Kontich, in de Molenbeekvallei in Boechout, Klein-Zwitserland in Mortsel, Papendonkbos in Lint, de omvorming van de oude spoorwegberm in Kontich tot het Blauwgroen Park spoor, de aanleg van vlonderpaden in Aartselaarr (voetweg 20), Lint (Klimaatbos) en Edegem (Hof ter Linden), de aanleg van halfverhardingen op de groene berm in Mortsel en langs de Fortloop in Borsbeek, ontharding van een speelplein in Hove. Surf naar www.provincieantwerpen.be/groendoener voor alle kaarten (digitaal en PDF) en de filmpjes met challenges van kinder- en jongerenreporters. Gedrukte kaarten kan je opvragen via je gemeente. (EM / Foto Pinterest)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten