• 20/06/2024

Kinderboerderij in Wilrijk opent eindelijk opnieuw haar deuren

WILRIJK – Vanmiddag opende de kinderboerderij in Wilrijk opnieuw de deuren en waren bezoekers welkom op een openingsfeest met een infomarkt, rondleidingen en kinderanimatie. De uitbating gebeurt door vzw De Koempanie, die in 2021 gekozen werden na een oproep van stad Antwerpen en district Wilrijk om de site nieuw leven in te blazen. Normaal zou de inhuldiging gebeuren door Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor milieu, maar die was zaak zodat districtsschepen Hans Ides (CD&V) die taak overnam.  

Er zijn heel wat dieren te ontdekken, zoals alpaca’s, schapen, konijnen, geiten, pony’s en nog veel meer. Kinderen kunnen zich daarnaast ook uitleven in een grote speeltuin en de ouders kunnen ontspannen op een groot terras. Dit weekend opent de kinderboerderij feestelijk de deuren met vandaag een infomarkt, rondleidingen en kinderanimatie en morgen ook workshops en volksspelen.

In juni 2021 lanceerde AG Vespa een oproep naar kandidaten om op de site van de Wilrijkse kinderboerderij een sociale, educatieve en ecologische werking op te zetten, waar alle Antwerpenaren welkom zijn en met bijzondere aandacht voor kwetsbare jongeren uit de bijzondere jeugdzorg. De keuze viel op vzw De Koempanie die voor een toegankelijke kinderboerderij zorgt, wat voor de jury de doorslag gaf. De Koempanie is een samenwerkingsverband tussen jonge ondernemers, jeugdzorgspeler Wingerdbloei én de experten van PAKT. Hun project voldeed aan de ambities die stad en district vooropstelden. Meeuws: ‘Het is duidelijk dat hier een dreamteam is ontstaan van partners met elk enorm veel drive, vakkennis en ervaring op hun domeinen, en dat het de liefde voor de kinderboerderij is die hen bindt. Fantastisch.’

De gebouwen van de kinderboerderij stonden al jaren leeg en waren geregeld het doelwit van krakers of vandalen. Het terrein zelf was verloederd en overwoekerd, en daar bovenop werd een historische vervuiling vastgesteld in de grond. Met de financiële ondersteuning van AG Vespa konden de gebouwen al grotendeels terug opgeknapt worden. Wat de bodem betreft koos De Koempanie er bewust voor om de techniek van fytoremediatie toe te passen. Dit is een natuurlijke saneringstechniek met een veel lagere ecologische impact dan een klassieke, industriële sanering. ​ Meeuws: ‘Door specifieke gewassen te planten worden de zware metalen uit de grond getrokken en wordt deze terug gezond gemaakt. Uiteraard is dit een werk van lange adem, maar ik ben zeer trots op dit innovatieve saneringsproject dat we hier in Wilrijk realiseren en zal het dan ook uitdragen als goed voorbeeld waar ik kan.’

De kinderboerderij in Wilrijk heeft een rijke geschiedenis en met deze nieuwe uitbating wacht nu weer een beloftevolle toekomst. Verschillende generaties kinderen uit Wilrijk en ver daarbuiten leerden hier spelenderwijs hoe het er op een boerderij aan toegaat.
Dat de kinderboerderij zeer populair is in Wilrijk bewees ook het succes van de eerste kijkdagen. Deze trokken op korte tijd meer dan 2 500 bezoekers.

Districtsburgemeester Kristof Bossuyt (N-VA): ‘De Wilrijkse kinderboerderij is pure nostalgie. Nagenoeg elke inwoner is er als kind wel eens langs geweest. Na een kortstondig intermezzo als Stadsboerderij zijn we oprecht verheugd dat we terug een kinderboerderij in Wilrijk in de armen kunnen sluiten. Dankzij vzw De Koempanie wordt die opnieuw de ideale plek voor een uitstap met de (klein)kinderen of om de schoolgaande jeugd te laten proeven van de boerenstiel en het boerderijleven.’ De kinderboerderij in Wilrijk vormt al enkele decennia een groene buffer tussen de nabijgelegen industriezone Koornbloem-Neerland en de drukte van de Boomsesteenweg. De site heeft een totale oppervlakte van 46 543 vierkante meter en omvat een hoofdgebouw, een leslokaal met sanitair, een lemen bakhuis, een serre, stallen, weilanden en boomgaarden.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten