• 11/11/2024

Kies mee een naam voor de Maleise tapir die in de Zoo werd geboren

ANTWERPEN – Hartverwarmend nieuws. Vlak voor het nieuwe jaar mag men in ZOO Antwerpen een bijzondere geboorte vieren. Eerder deze maand werd een prachtige Maleise tapir geboren. Het schattige kleintje stelt het goed en wandelt al flink rond. Iedereen is welkom voor een kraambezoek tijdens de kerstvakantie.

Op zaterdag 4 december is er een prachtige Maleise tapir geboren in ZOO Antwerpen, met het slurfje eerst. Na dertien maanden zwangerschap verliep de bevalling van Nakal soepel en snel. Maleise tapirs zijn bedreigd. De verzorgers zagen dat het een mannetje is. Het kleintje drinkt goed en stapt al flink rond. Dit is de vierde tapirbaby voor moeder Nakal, en haar eerste zoon. Voor vader Baku is dit zijn tweede nakomeling. Je kan zijn stippeltjes vanaf nu bewonderen in de kraamkamer.

Verzorger Sarah: ‘Op de camera’s is te zien dat hij er in tien minuten tijd uitfloepte en mama Nakal likte hem als een ervaren moeder snel droog. We hebben het jong goed zien drinken en gemerkt dat het een mannetje is. Daar kan je niet naast kijken. We zijn apetrots en heel blij.’

De verzorgers hebben hun twee favoriete namen gekozen: Wayan (eerste zoon) of Willy (met een wil zo sterk). En nu is het aan jou, kies mee en stem op de Instagrampagina van ZOO Antwerpen op jouw lievelingsnaam. De kleine tapir lijkt helemaal niet op zijn ouders. Het velletje van de baby is bruin met witte tekeningen. Precies zoals de grond onder een struikje in het Maleise regenwoud. De zon sijpelt tussen de blaadjes door en laat net zo’n schaduw achter op de grond. Een perfecte camouflage. De ouders lijken eerder op een rotsblok met hun zwarte vacht met brede witte streep. Na drie tot zes maanden verkleurt het jonge velletje, dus geniet nu van de echte babylooks.

De Maleise tapir is de grootste tapirsoort en heeft Aziatische roots. De dieren communiceren door op verschillende manieren naar elkaar te fluiten. Tapirs zorgen op hun eigen manier voor het groen in het regenwoud. Bij het eten van vruchten verteren ze niet alle zaden even goed. Die halfverteerde zaden komen er langs natuurlijke weg weer uit, waardoor ze op die plaats ontkiemen en een nieuwe plant vormen. Je vindt de dieren vaak terug bij waterplassen waar ze baden en ook in vluchten bij gevaar.

Deze grote herbivoor (van meer dan 250 kilogram), verwant met de familie van de paarden en neushoorns, is dus een uitstekend zwemmer.

Hij heeft een soort van kleine slurf die dient om de vegetatie te grazen waarmee hij zich in grote hoeveelheid voedt, vooral ‘s nachts, omdat hij liever rust tijdens de warme uren van de dag. Zijn gezichtsvermogen is slecht, maar hij heeft een sterk ontwikkelde gehoor- en reukzin.

Zijn vijanden zijn katachtige roofdieren, vooral de jaguar… maar ook de mens, die op hem jaagt om zijn dik leder, waarmee er onder meer stevige riemen en zwepen gemaakt worden. Een vrouwtje, schenkt het leven aan één enkel kleintje, zelden aan twee, die ze gedurende een heel jaar zoogt. Er bestaat ook een Aziatische tapirsoort: de Maleise Tapir. (EM / Foto ZOO Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten