• 14/06/2024

Kettingproblemen spelen Campenaerts parten, Biermans (Geel) mikt op morgen

AVERBODE – Er werd veel verwacht van Victor Campenaerts in de tijdrit van de Baloise Belgium Tour. De renners kregen een biljartvlakke omloop van 11,8 kilometer, weliswaar met veel bochten, in de omgeving van de abdij van Averbode, voorgeschoteld. Een weerbarstige ketting speelde hem echter parten.

Het was Belgisch kampioen Yves Lampaert die het haalde voor Mads Pedersen, die leider blijft. Lampaert: ‘Pedersen aast op een goede proloog in de Tour nu die in zijn eigen Denemarken vertrekt. Ik ben nog niet zeker van mijn selectie maar ik denk dat ik nu een grote stap heb gezet. Misschien is dit het ultieme balans dat de ploegleiding nodig had om mij een plaatsje te gunnen. Ik sta op tien seconden van Pedersen. We prijken met drie ploegmaats (Quinten Hermans, Florian Sénéchal en ik) voorin. Daar moeten we kunnen van profiteren. Jammer genoeg is corona terug opgedoken in het peloton. We gaan opnieuw in bubbels moeten leven, afstand houden en het contact met de toeschouwers vermijden.’

Campenaerts kende vrij vlug pech. Nog voor halfweg zwiepte zijn ketting eraf. Al rijdend legde hij die er zelf weer op. Waanzinnig. Zijn tussentijd was zeven seconden trager dan de leider op dat moment, de Nederlander Daan Hoole. Uiteindelijk finishte hij als twaalfde.  Campenaerts fietste na de aankomst ontgoocheld door. De rit van morgen start en eindigt in Durbuy. Uiteraard wordt het een bijzonder heuvelrijke etappe met finish op de Mur de Durbuy, een hindernis van 1 200 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2 procent. De renners dienen ze vier keer te overwinnen.

Kans voor de vrijbuiters in het peloton dus. Jenthe Biermans (26, zie ffoto) uit Geel, 33ste vandaag,  is één van hen. ‘Ik ben hier uiteraard in eerste instantie om de ploegmaats te helpen. Tijdens de openingsetappe heb ik een verdienstelijke wedstrijd gereden. Bij het opkomen van de plaatselijke ronde  was ik betrokken in een valpartij waardoor ik heel lang heb moeten achtervolgen. Daar heb  ik enorm veel krachten verspeeld. Dat kostte mij ook de aansluiting met de eerste groep in de finale. Na de Giro heb ik twee weken rust genomen. Dan ‘verschiet’ je wel terug heel even bij de hervatting. Ik hoop nog wel te groeien. Ik mik vooral op de rit van morgen. Ik rij heel graag in de Belgium Baloise Tour. Ik heb hier altijd goed gepresteerd. Ik ben blij dat ik hier ben al had de Ronde één dag vroeger mogen beginnen. Zo had ik een etappe meer om me op te warmen tegen zaterdag. Dat is niet het geval en daardoor moet ik maar het beste maken van de situatie die zich nu voordoet. ‘

‘Ik heb van de rit van gisteren geprofiteerd om er helemaal terug in te komen en ik verwacht dat ik morgen op mijn best zal zijn. Het gaat enorm warm worden. Iedereen zal het heel zwaar krijgen. We zullen wel zien waar het schip strandt. Ik verwacht dat ik heel lang zal kunnen meegaan. Het is een enorm zware rit. Misschien wel wat té lastig voor mij maar ik verwacht wel dat ik tot de finale iets kan doen. Ik ben tevreden over mijn seizoen. Ik ben heel hard gegroeid in het lead out-werk. In de Giro reed ik volledig in dienst van Nizzolo. Ik was daar de laatste man om hem af te zetten. Ik vind het een hele eer dat zo iemand dat aan mij vraagt. Jammer dat hij moest opgeven. Ook over de klassiekers mag ik niet klagen. Ik finishte telkens rond de 35ste  plaats. Na het kampioenschap van België las ik een rustperiode in om te herbeginnen in de Ronde van Wallonië.’

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten