• 29/02/2024

Ketnetband verwelkomt Sint in Antwerpen, UA zoekt vrouwelijke ingenieurs

ANTWERPEN – Op zaterdagmiddag 12 november komt Sinterklaas per boot aan in Antwerpen. Hij zal er de kinderen traditioneel toespreken vanop het balkon aan het stadhuis. Iedereen is welkom om de goedheilig man mee te onthalen. De KetnetBand en -rappers zorgen voor heel wat animatie, en er is ook een live-uitzending op Eén en Ketnet.

De patroonheilige van de kinderen meert dit jaar met zijn gevolg aan rond 14 uur aan het ponton aan het Steenplein, waar burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Bart Peeters hem verwelkomen. Daarna begeeft de stoet zich in de richting van het Steen en van daar via de Ernest Van Dijckkaai en de Suikerrui naar de Grote Markt. Daar zal de Sint zijn traditionele toespraak vanop het balkon van het gerestaureerde stadhuis geven.

De blijde intrede wordt opgeluisterd door Ketnet. Zo zorgen onder meer De KetnetBand en Sarah en Bavo voor aangepaste sfeer op de Grote Markt. Ketnet-wrappers Sander Gillis en Gloria Monserez verzorgen de presentatie en leiden alles ter plaatse in goede banen. Doventolken zullen alles vertalen voor de doven en slechthorenden in het publiek. Op de Grote Markt start het programma om 13 uur. Daar staat ook een groot scherm waarop de televisie-uitzending rechtstreeks te volgen is. Zo zien de kinderen daar de aankomst van de stoomboot en de stoet. Het feestelijke gebeuren is live te volgen vanaf 13.30 uur op Eén en Ketnet, VRT MAX, Ketnet.be en in de Ketnet-app. Later zijn er ook herhalingen op Ketnet, waaronder een met Vlaamse gebarentaal.

De stad raadt aan om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar de blijde intrede te komen. Een deel van de site wordt autovrij gemaakt of krijgt een tijdelijk parkeerverbod. De uitgebreide mobiliteitsinfo en het grondplan zijn te vinden op https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/werken-events/intrede-sint-in-antwerpen-op-zaterdag-12-november/ Info: https://ouders.ketnet.be/

Vrouwelijke ingenieurs zijn niet echt talrijk. Daar willen de faculteiten Wetenschappen en Toegepaste Ingenieurswetenschappen van UAntwerpen samen met Clusity wat aan doen. Op donderdag 3 november komen vijf rolmodellen vertellen over hun ervaringen als ingenieur.

Op de Universiteit Antwerpen zijn de vrouwelijke studenten al heel wat jaren in de meerderheid maar bij de toegepaste ingenieurswetenschappen is maar één student op de zes een vrouw. En ook binnen de Faculteit Wetenschappen, met onder meer de opleiding bio-ingenieur, zijn de mannen in de meerderheid. Jill Claes van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen: ‘Ook uit de cijfers op de arbeidsmarkt blijkt dat ingenieur een overwegend mannelijk beroep is. Ik behaalde een diploma industriële wetenschappen Elektronica-ICT. Ik werd in die mannenwereld gegooid en vroeg me soms af of ik wel op mijn plek zat. Daardoor begon ik te twijfelen aan mijn studiekeuze. Het opleidingshoofd vertelde me dat vrouwelijke ingenieurs enorm gegeerd zijn in de bedrijfswereld omdat wij de problemen op een andere manier aanpakken. Op donderdag 3 november van 18 uur tot 21.30 uur nodigen UAntwerpen en Clusity vijf vrouwelijke rolmodellen uit naar Campus Groenenborger. Zij komen spreken over hun ervaringen als ingenieur. Via middelbare scholen werden scholieren uitgenodigd. Info: https://www.clusity.be/roots-events/meet-inspiring-female-engineers. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten