• 27/02/2024

Kerstverlichting brandt in Kontich – nieuwe straatnaamborden in Mortsel

MORTSEL – In de gemeente Kontich kunnen de inwoners sinds vandaag genieten van een knusse kerstsfeer in de straten. Het lokaal bestuur besloot om de kerstverlichting dit jaar eerder aan te steken. Normaal gezien gebeurt dat in de aanloop van de kerstperiode. Maar dit keer gebeurt het een maand eerder. Op die manier wil het lokaal bestuur licht brengen in donkere dagen en voor warmte zorgen in barre tijden.

Initiatiefnemer en schepen voor feestelijkheden Luc Abrams (Open-Vld): ‘2020 was een uitzonderlijk jaar. Het coronavirus zette ons leven op zijn kop en onze wereld zag er ineens erg anders uit dan voorheen. Het virus plaatst ons voor een nooit geziene uitdaging en de impact ervan is enorm. Het treft ons sociaal leven zwaar en zet onze vrijetijdsbesteding op losse schroeven. We kunnen niet voorzien wat de feestdagen ons zullen brengen. Wel weten we dat er geen ijspiste en nieuwjaardrink mogen plaatsvinden. Dat betekent niet dat we het niet gezellig kunnen maken in onze gemeente. Dat tonen we aan met deze lichtjesactie.’

Burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA): ) ‘Het coronavirus zet ons mentaal welzijn onder druk. Het wegvallen van sociale contacten en gezellige evenementen werkt eenzaamheid in de hand. We gaan niet licht over het psychisch welbevinden van onze inwoners en willen sociaal isolement tegengaan. Daarom besloten we om de kerstverlichting al te ontsteken en onze inwoners op te roepen om ook voor een lichtje te zorgen door een sfeerlicht op de vensterbank te zetten of een gevel vol kerstlichtjes te voorzien, zoals de leuke lichtjesactie in de Drabstraat. Door zo’n hartverwarmende initiatieven zorgen we samen voor de nodige warmte en verbinding in onze gemeente en brengen we inwoners dichter bij elkaar.’

Het aansteken van de kerstverlichting is een hele klus. De medewerkers van de technische dienst zijn druk in de weer om dit voor mekaar te krijgen. De kerstverlichting in het centrum werd al op actief gezet. De komende dagen volgen ook nog Kontich-Kazerne, Waarloos, Pierstraat en het Stationplein.

De Pieter Reypenslei kennen we als de gezellige winkel- en woonstraat in het centrum van Mortsel. Maar wist je dat Petrus Reypens burgemeester van Mortsel was in 1870? En dat er tijdens zijn bewind een eerste ‘echt’ gemeentehuis werd gebouwd? Vanaf nu kom je deze en andere weetjes al wandelend tegen. Je leest ze op straatnaamborden die meer uitleg geven over enkele merkwaardige historische figuren. Dat zijn niet alleen burgemeesters, maar ook industriëlen, kunstenaars en andere opmerkelijke figuren die hun stempel op Mortsel hebben gedrukt of op een andere manier in de belangstelling zijn gekomen. Denk aan Edmond Thieffry, die vloog in 1925 als eerste naar het toenmalige Belgisch-Congo, een reis van 8 124 kilometer die 51 dagen duurde en 75 vlieguren telde.

Schepen voor lokale economie Ilse Lacante (N-VA): ‘Mortsel heeft een rijk verleden en het is onze bedoeling om dit levend te houden, voor de huidige en komende generaties. Vanuit de eigen geschiedenis naar de toekomst kijken blijft altijd een goede basis. Met het initiatief om deze borden in het straatbeeld te plaatsen, zetten we op een laagdrempelige manier een stukje Mortsels erfgoed in de kijker.’ Deze straten kregen alvast een straatnaambord: Armand Segerslei, Edmond Thieffrylaan, Eduard Arsenstraat, Floris De Cuijperstraat, Gustaaf Lavastraat, Hendrik Kuijpersstraat, Jaak Blockxstraat, Jozef Hermanslei, Juliaan De Vriendtstraat, Lieven Gevaertstraat, Maria Gorettistraat, Mayerlei, Pater Renaat De Vosstraat en Pieter Reypenslei. (EM / Foto Gemeente Kontich)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten