• 19/05/2024

Kerstshow van Samson en Marie in Elisabethzaal, poëtisch wandelen door Hoboken

ANTWERPEN – Geen Kerstvakantie zonder de Kerstshow van Samson & Marie. Dat dachten ook Laura Govaerts, Peter Van De Veire, Ruth Beeckmans, Maarten Vancoillie, Heidi Van Tielen, Bert Verbeke, Lindsay De Bolle, Sven Kums en vele andere bezoekers die afzakten naar het Plopsa Theater in De Panne, om deze mooie familietraditie verder te zetten. Zij zagen een feërieke voorstelling waarin Samson & Marie kennis maakten met een nieuw buitenaards vriendje dat beschikt over intergalactische krachten.

Marie: ‘Ik ben een echte kerstelf, mijn kerstboom staat al wékenlang. Ik heb dan ook heel lang uitgekeken naar deze Kerstshows. Mensen vragen mij wel eens of ik het niet erg vind dat ik geen vakantie heb in de Kerstvakantie, maar voor mij is dit de leukste tijd van het jaar. Ik doe wat ik graag doe, omringd door mijn vrienden.’ Samson & Marie krijgen niet alleen gezelschap van hun grote vriend de Burgemeester, maar ook van Brandweerman Bill en Bakkerin Florentine, die bekend zijn van de Ketnetreeks ‘IJsjestijd’ en voor het eerst meespelen in de Kerstshow. Dankzij het kinderkoor en showballet krijgen alle grote hits een extra feestelijk tintje. Je kan de show vanaf zaterdag 30 december bekijken in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Tickets en meer info vind je hier 

Het eerste deel van een reeks van vier poëtische wandelkaarten over Hoboken is beschikbaar. Vrije stadsdichter Lies Van Gasse nodigde vier co-auteurs uit om het district op poëtisch vlak in de kijker te zetten. Geïnteresseerden kunnen de eerste gratis wandelkaart afhalen.

 Samen met vier co-auteurs trekt Lies Van Gasse door vier verschillende delen van Hoboken op zoek naar ‘De bende van Hoboken’. Ze vertrekken vanuit de Blikfabriek richting Polderstad, verkennen de Hollebeekvallei, struinen door het centrum van Hoboken en komen uiteindelijk in Moretusburg terecht. In elke wijk leggen ze een traject af dat wandelaars op eigen tempo kunnen herbeleven op een poëtische wandelroute. De achterkant van deze wandelkaarten wordt vormgegeven als affiche. De vier posters samen vormen een geïllustreerd gedicht over Hoboken. En op elk van deze wandelingen komen ze een fictief personage tegen. Samen vormen deze vier figuren ‘De bende van Hoboken’.

Op de eerste wandeling in de wijk Blikfabriek-Polder komt de vrije stadsdichter, samen met co-auteur Dimitri Bontenakel, de ‘Vingerdief’ tegen, een industrieel die terugkeert naar een ooit bloeiend gebied van vooruitgang en die hen rondleidt in een landschap van overgroeide fabrieken en ondergespoten dromen. Het eerste deel van deze vier wandelkaarten kan  afgehaald worden in het Gravenhof, Louisalei 7 of in de bibliotheek Hoboken, Kapelstraat 64.

Districtsburgemeester Kathelijne Toen (N-VA): ‘Activiteiten rond poëzie en literatuur vinden voornamelijk plaats in de binnenstad van Antwerpen en veel minder in de districten. Daarom willen we Hoboken ook literair op de kaart zetten.  Verhalen van Hobokenaars en het lokaal erfgoed vormen de inspiratie van de poëtische kaarten.  Voor de inhoud en de anekdotes konden Lies Van Gasse en de stadsdichters rekenen op erfgoedvereniging Het GenOOtschap.  Daarnaast gingen ze in gesprek met inwoners uit de verschillende wijken. Ik ben heel fier dat Hoboken  als eerste district van Antwerpen kan uitpakken met deze poëtische wandelkaarten.

 Tom De Boeck (Vooruit), districtsschepen voor cultuur: ‘Het spreekwoord zegt dat er 1 000 wegen naar Rome leiden, het komt er op aan om de mooiste te vinden. Dat doen Lies Van Gasse en haar collega’s in Hoboken. Wat een originele manier om de literatuur naar ons district te brengen en geloof me, ‘De bende van Hoboken’ zal niet onopgemerkt blijven. Laat u verrassen door de magie van de poëzie.’ (EM /Foto’s Studio 100 en district Hoboken)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten