• 27/05/2024

Kerstjumping Mechelen: Flore De Winne en co schrijven Belgische dressuurgeschiedenis

MECHELEN – Dressuur is de fine fleur van de paardensport met als apotheose de Kür op muziek waar hemelse melodieën, super elegante paarden en fiere amazones en ruiters toeschouwer en jury laten met volle teugen laten genieten. Het Mechelse kennerspubliek mocht vandaag bovendien Belgische dressuurgeschiedenis aanschouwen.

Zowat driekwart van de tribunes en de VIP-tafels in de Nekkerhal waren gevuld met dat kennerspubliek dat ook scores mocht toekennen aan de geleverde prestaties. Hun scores zaten telkens in de buurt van de percentages die de jury toekende. Dit maar om te onderlijnen dat de aanwezigen met kennis van zaken de afgelegde proeven op muziek op de juiste wijze konden quoteren.

Een zalige sfeer van topsport vulde de Mechelse evenementenhal. Een sterk gestoffeerd deelnemersveld met naast de traditionele combinaties uit de ons omringende landen ook duo’s uit India, Hongarije en Singapore die aantraden in de laatste wereldbekerwedstrijd van het jaar. Zij grepen in Mechelen tevens de laatste mogelijkheid aan zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar.

Elfvoudig Belgisch kampioen dressuur Jeroen Devroe  voorspelde jaren geleden al dat deze paardendiscipline bij ons in de lift zat. De editie 2023 van Mechelen illustreerde zijn gelijk. Niet minder dan drie van de vier deelnemende Belgische koppels slaagden er in een top 10-0 plaats te veroveren. Amazone Flore de Winne en haar negenjarige hengst Flynn FRH pakten zelfs het brons met een persoonlijk record van 80.330 procent; de eerste keer dat zij de drempel van 80 procent overschrijden.

Charlotte Defalque en haar zeventienjarige hengst Botticelli eindigden op de zesde plaats met een percentage van 78.905 en Larissa Pauluis en haar dertienjarige ruin Flambeau belandden met 77.905 procent op een mooie achtste plaats. Een paar jaar geleden was een score van 75 procent zowat het hoogst haalbare voor een Belgische combinatie.

Op de persconferentie was chef d’équipe Jeroen van Lent dan ook in de wolken. ‘Nooit eerder slaagde een Belgische combinatie erin een score van 80 procent op het uitslagenbord te zetten en nooit eerder slaagden we er als team in om drie combinaties in de top tien van de wereldbekerwedstrijd te doen eindigen. Vandaag schrijven we hier in eigen Mechelen echt Belgische dressuurgeschiedenis.’

De Britse Charlotte Fry won met haar veertienjarige hengst Everdale de Mechelse wereldbekerwedstrijd na een Kür op muziek die goed was voor 84.980 procent. ‘Het Mechelse publiek is zo enthousiast dat zij ons naar een hoger niveau stuwen’, zei ze op de persconferentie.

Op die persconferentie zat uiteraard ook een glunderende Flore de Winne. Of zij met Flynn FRH ooit in de buurt kan komen van haar Britse concurrent, legden wij haar voor. ‘Wij zijn allebei nog groentjes op dit niveau. Zowel Flynn als ik hebben nog heel wat groeimarge. Ik denk dat het op termijn mogelijk is om de scores van Charlotte Fry te evenaren en zelfs hoger uit te komen.’

‘Op training laat mijn paard al veel mooiere dingen zien. Maar wat we vandaag al presteerden, is echt ongelooflijk. Niemand had dit durven dromen. Vorig weekend in Londen presteerden we al heel goed en wellicht heeft dit voor vandaag geholpen. Voor mij was dit mentaal alvast een stap voorwaarts. Er waren hier in Mechelen heel veel mensen die ik persoonlijk ken en dat bezorgt mij extra stress. Mijn supporters weten wat ik kan en dus wil je voor hen zeker niet afgaan. In ieder geval stapte Flynn vandaag de piste in met heel veel zelfvertrouwen en gaf hij onmiddellijk aan dat hij er veel ‘goesting’ in had. Op die manier konden wij er weer een schepje bovenop doen.’

Luc WUYTS

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten