• 24/05/2024

Leeuwen Nestor en Maya

Kennismaking tussen leeuwen loopt mis: Nestor bijt leeuwin dood

IEPER – De kennismaking tussen leeuw Nestor en leeuwin Maya in Bellewaerde is grondig fout gelopen. Nestor beet gisterennamiddag de leeuwin dood.

Nestor verhuisde recent van de Zoo van Antwerpen naar Ieper. De verhuizing maakte deel uit van een kweekprogramma voor bedreigde diersoorten, waar Bellewaerde Park actief aan deelneemt.

Het was de bedoeling dat de twaalfjarige leeuw zou paren met twee Tsjechische leeuwinnen, de zussen Maya (2,5) en Numa (1,5).

De drie leeuwen kregen de afgelopen dagen eerst de kans om aan elkaars geur te wennen, achter tralies. Afgelopen dinsdag waren Nestor en Maya nog samen in het buitenverblijf (zie foto) en alles verliep vlot en zonder enige vorm van agressie. Sinds Nestor twee keer vader werd van in totaal zes welpjes was hij merkbaar toleranter geworden tegenover soortgenoten en leek alles naar wens te verlopen. 

De dierenverzorgers hadden daarbij geen tekenen van agressie gezien. Na enkele dagen werd dan ook beslist om Nestor en Maya samen buiten te laten.

Dat verliep in eerste instantie goed maar de sfeer sloeg snel om en beide leeuwen werden agressief.

Filip Van Dorpe, woordvoerder van Bellewaerde: ‘Ze zijn beginnen vechten, en hij beet haar in de keel.’

De dierenverzorgers probeerden Maya nog te redden, maar alle hulp kwam te laat. Van Dorpe: ‘Een noodsignaal dat Nestor kent om terug te keren naar zijn verblijf kon niet meer baten.’

Dierenarts Melissa Nollet: ‘Het enige positieve – als je dit zo mag noemen – aan het verhaal is dat de leeuw Maya vasthield onderaan de keel waardoor de bloedsomloop en ademhaling onmiddellijk werden afgesloten en ze zo goed als onmiddellijk dood was.’

Enkele uren voor dit voorval – gisteren om 14.30 uur – zich heeft afgespeeld werden de leeuwen nog voorgesteld op een persconferentie waarbij onze verslaggever Ronny Mullens aanwezig was.

Herlees hier zijn verslag: https://antwerpspersbureau.be/bellewaerde-park-verwelkomt-leeuwenman-nestor-uit-zoo-van-antwerpen/ (EM / Foto Bellewaerde)

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten