• 17/06/2024

Kempens sportarts Tom Teulingkx weet dat ASO knoeit met COVID-tests

WESTERLO – SKA, de vereniging voor Sport- en Keuringsartsen, heeft de afgelopen dagen van drie bronnen in de Ronde van Frankrijk vernomen dat minstens een deel van de COVID-tests die organisator ASO organiseert, niet volgens de regels van de kunst verloopt. Dat is gevaarlijk voor de renners en hun entourage.

SKA kan de echo’s niet negeren: de coronatests die de organisator van de Tour afneemt, gaan in te veel gevallen niet zoals het hoort.

SKA verneemt van diverse ploegen, ploegartsen én renners dat de coronatests die ASO afneemt niet volgens een strak protocol verlopen en dat de wisser vaak niet diep genoeg in de neus wordt gestoken.

Als ASO meldt dat er geen positieve gevallen zijn, dan moet dat bericht dus met een zak zout worden genomen.

Gelukkig zijn er heel wat ploegartsen die hun verantwoordelijk opnemen en de tests overdoen, dikwijls op vraag van renners die ook weinig vertrouwen in de ASO-aanpak hebben.

Dr. Tom Teulingkx, sportarts en voorzitter van SKA: ‘Als de organisator van de grootste wielerwedstrijd ter wereld COVID-testen organiseert, dan moet dat lege artis verlopen, anders doe je het beter níet.’

‘De tests die ASO doet, zouden een ruggensteun moeten zijn voor de teamartsen én een controle op teams die het niet zo nauw nemen met testen.’

‘ Vandaag moeten ploegdokters de laksheid van ASO rechttrekken. Dat is de wereld op zijn kop.’

Teulingkx: ‘Dit is een organisatie als ASO onwaardig. En spijtig genoeg horen we die geruchten al sinds begin van de coronacrisis.’

‘Als je geen kwaliteit kunt bieden, dan geef je de sporters en hun entourage een vals gevoel van veiligheid. COVID is een ziekte, geen blessure.’ (EM) ”

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten