• 24/07/2024

Kempendochters Sanne Cant en Julie Brouwers pakken titels bij de vrouwen

LOKEREN – Sanne Cant uit Lille heeft gedaan wat van haar verwacht werd. Voor de veertiende keer werd de 32-jarige Kempense Belgisch kampioene in het veldrijden. We willen niks afdoen aan de verdienste van Cant maar na vandaag werd duidelijk dat het Belgische vrouwenwielrennen in het veld te kampen heeft met een ernstige vorm van bloedarmoede. Van de 46 rensters aan de start – Laura Verdonschot uit Wechelderzande moest afhaken omwille van een virale infectie – finishten er slechts drie op minder dan vijf minuten van Cant. Bij de junioren verschenen er amper rensters aan de start. Enige hoop in bange veldritdagen: de nationale titel en de dominantie van Julie Brouwers uit Balen bij de U23.

Cant is al veertien jaar lang San(t)(ne) in eigen veldritland. Na een internationaal seizoen met ups en downs was ze weer outstanding op de doorregende en ijskoude omloop in Lokeren. Haar teamgenote Marion Norbert-Riberolle eindigde tweede op 1’20” maar was bijzonder ontgoocheld. Wellicht terecht want er had meer ingezeten. Ze kreeg drie keer af te rekenen met materiaalpech maar kon Alicia Franck (derde op 2’05”) toch nog bijbenen. Jinse Peeters uit Mol werd vierde op 4’39” en Marthe Truyen uit Bevel zevende op 5’30”.

Cant: ‘Het was een lastig parcours. We moesten veel lopen, de ene keer waren het korte stukjes, de andere lange. De regenval maakte het enorm zwaar. Op de bruggen moesten we heel wat hoogtemeters overwinnen. Ik was dan wel gestart als topfavoriet maar toch doet het deugd wanneer je de laatste bocht neemt en de aankomstlijn ziet liggen. Ik voelde mij van in het begin redelijk goed. Ik vond het het beste idee om mijn eigen wedstrijd te rijden.  Het is gebleken dat dat de goede tactiek was. Ik heb Marion vastgepakt na de aankomst. Ik wist op dat moment niet goed wat te zeggen. Je wenst niemand zoveel pech toe. Maar haar tijd zal nog komen. Daar twijfel ik niet aan.’

‘Vanavond, wanneer ik in mijn bed lig, zal ik pas beseffen dat dit mijn veertiende titel op rij was. Mijn excuses aan de supporters dat ze mijn trui dit jaar niet meer in het veld te zien zullen krijgen. We hebben de beslissing om er na vandaag mee te stoppen voor dit seizoen al een tijdje geleden genomen. Ik kijk er nu al naar uit om aan het voorjaar op de weg te beginnen. Daar kan ik meer betekenen voor de ploeg dan op het WK veldrijden. Ik ga dat wereldkampioenschap overigens niet bekijken op tv. Ik sta in Hoogerheide wel langs de kant. Zo kan ik die sfeer ook eens opsnuiven. Dat zal leuker zijn dan hier te staan beven. We moesten ons zonet wassen met koud water. Dat is niet echt leuk. Het water op het parcours was warmer dan dat.’

Julie Brouwers (20) werd zesde op 5’17” en pakte daarmee de titel bij de U23. ‘Dit is mijn tweede titel. De eerste behaalde ik bij de nieuwelingen maar dat is al jaren geleden. Mijn plan was om van bij de start mee te gaan met de eersten en dan een gat te slaan op Krabbé en dat is gelukt. Op het einde ben ik wel stilgevallen maar met mijn zesde plaats bij de elite ben ik tevreden. Bij de voorlaatste doortocht hing ik nog vierde. Ik kwam toen ten val en ben wat meer gecontroleerd beginnen rijden en heb zodoende minder foutjes gemaakt. Ook in de toekomst blijf ik alles op het veldrijden zetten. Kiona Crabbé pakte het zilver, Lotte Baele het brons. Jana Dobbelaere ging met de titel bij de clubrensters aan de haal voor Brouwers en de afscheidnemende Ellen Van Loy (42) uit Herenthout, die in de totaaluitslag beslag legde op de achtste plek op 5’55”van Cant.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten