• 25/02/2024

Kempenaars Ward Vanhoof en Sven Noels walsen even mee in criteriumdans

PUTTE –  Het aantal natourcriteriums in dit land is op de handen van één hand te tellen de laatste jaren. In onze provincie blijven er nog twee over. Je hebt Herentals, dat door de Wout Van Aert-mania, veruit het grootste was. En je hebt Putte, dat vandaag werd gereden. Het laatste, het kleinste, en wat het ook typisch maakt: het wordt achter derny’s verreden.

Zowel in Herentals als in Putte werd het deelnemersveld vervolledigd door een aantal ‘Antwerpse’ renners.  In Putte waren dat bijvoorbeeld Ward Vanhoof  (zie foto) uit Mol (Sluis) en zijn ‘bijna buurman’ Sven Noels uit Dessel.

Vanhoof is 23 en rijdt voor Sport Vlaanderen Baloise. Hij mocht zowel aantreden in Herentals als Putte. Herentals was uiteraard plezant. Ik heb er in het verleden ook twee keer met de beloften gereden. Met heel de beleving rond Wout was  het heel spectaculair. Ik ben blij dat ik deel heb mogen nemen aan de ‘spielerei’. Af en toe mochten we ‘om te lachen’ wat demarreren maar het is uiteraard niet echt de bedoeling van het concept dat je je als kleine garnaal in de kijker rijdt. Maar al bij al is zo’n criterium best wel leuk. Herentals was ook dicht bij huis. Voor mij hoeft dit criteriumcircus geen heel jaar te duren maar het is goed voor één keer.’

Net zoals toppers als Yves Lampaert ziet Ward het als een leuke bijverdienste. ‘Hetgeen wij krijgen kan je natuurlijk niet vergelijken met wat de toppers ontvangen maar het is mooi meegenomen. Iedereen wordt betaald volgens zijn niveau. Wie het meeste geld verdient krijgt de grootste bonus. Dat lijkt me ook niet meer dan normaal. Wanneer je een ‘normaa’ loont hebt is het altijd leuk wanneer je iets extra’s kan meepakken. Ik mag mijn jaar tot hier toe geslaagd noemen. Tijdens het voorjaar, in de klassiekers met de toppers, is dat niet evident, maar ik heb me toch mooi kunnen handhaven. Nu, in het najaar ben,ik er toch in geslaagd om top twintig te rijden in wat semi-klassiekers. Ik ben er relatief tevreden over.’

‘Ik hoop me in de toekomst ook wat meer in de finale te kunnen tonen. Ik probeer elk jaar een grotere stap voorwaarts te zetten.  Het zou leuk zijn indien ik tijdens het komende voorjaar zou kunnen voelen dat het weer wat beter gaat. Conditioneel ben ik in orde, dus dat moet wel kunnen. Ik ben niet van plan om altijd voor Sport Vlaanderen Baloise te rijden. Dat is ook niet het opzet van de ploeg. Het zal er een beetje vanaf hangen hoe ik aan het rijden ben. Ik hoop te kunnen doorstromen maar het valt altijd een beetje af te wachten.’

Voor Sven Noels was dit het enige criterium dat hij mag rijden. Ook hij werd geboren in Mol maar bracht zijn gehele jeugd door in Balen en woont nu in Dessel. Hij heeft er tot nu toe een prima seizoen opzitten maar door zijn gevorderde koersleeftijd  (32) zit een profloopbaan er niet meer in.’

‘Enkele weken geleden hebben de organisatoren van Putte mij opgebeld met de vraag of ik kon meedoen. Dit is mijn tweede criterium ooit. Een paar geleden heb ik ook nog een keer in het Nederlandse Heerlen gereden. Zoals voor zovelen hier vandaag is het de eerste maal dat ik achter derny’s rijdt. Uiteraard heb ik de voorbije jaren al wel achter de scooter getraind maar dat is iets anders. Het seizoen is tot nu toe heel goed verlopen. Beter dan verwacht. Ik heb al zeven overwinningen dit jaar. Dat had ik vooraf nooit durven verwachten. Vorig jaar reed ik acht zeges bij elkaar en nu zijn we nog maar eind juli. Gisteren werd ik in Erpe-Mere nog tweede. Daar had ik eigenlijk ook moeten winnen want de winnaar reed me naar de kant. Hij had dus gediskwalificeerd moeten worden. Naast die overwinningen heb ik ook nog zestal tweede plaatsen, een paar derde plekken bij elkaar gekoerst: ik mag spreken van een constant seizoen. Ik heb de voorbije jaren al veel podiumplaatsen behaald en dit seizoen gaat het dus nog beter.’

‘Ik hoop dit jaar nog wat overwinningen aan mijn palmares toe te kunnen voegen. Er staan nog een paar belangrijke afspraken op de agenda, onder meer het Belgisch kampioenschap voor elite zonder contract in Sint-Lievens-Houtem. Ik heb de ambitie om nog ooit profkermiskoersen te winnen. Selectieve omlopen zoals in Geraardsbergen liggen me wel. Indien alles meezit dan moet dat zeker lukken.’

‘Ik heb nooit de ambitie gehad om prof te worden. Ik heb een vaste job. Ik ben statutair benoemd bij de NMBS. Ik werk als treinbegeleider in het station van Mol. Ik heb variabele uren die ik zo goed mogelijk probeer te combineren met het koersen. Ik werk meestal overdag of met de ‘late’. Daardoor kan ik trainen in de vooravond. Ik hoop nog een paar jaar op deze manier werken en koersen te kunnen combineren.’

De Lie pakte de eerste reeks voor Matthews. Jasper Philipsen won de tweede reeks voor Matthews. Philipsen werd meteen ook eindwinnaar voor Matthews en De Lie.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten