• 20/06/2024

Kempenaars kunnen asbestonderzoek laten uitvoeren in hun woning

MOL – IOK, de Intercommunale van de Ontwikkeling van de Kempen, en OVAM voorzien subsidies voor een asbestonderzoek en het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest bij vloerbedekking en leidingisolatie. Heb je een vermoeden dat er asbest in jouw woning aanwezig is? Dan helpen IOK en OVAM je graag om je woning asbestveilig te maken door het veilig en vakkundig te laten verwijderen. Kijk op www.iok.be/asbestproject  voor meer info of bel de afvalinfolijn via 014 56 27 75.

In de eerste plaats komt er een asbestdeskundige ter plaatse om vast te stellen of er inderdaad niet-hechtgebonden asbest aanwezig is in de leidingisolatie en vloerbedekking. Er zal ook een staalname gebeuren. Je betaalt een kleine vergoeding van 25 euro voor het rapport. IOK en OVAM nemen de rest van de kosten van het onderzoek op zich.

Niet-hechtgebonden asbest in vloerbedekking en leidingisolatie mag enkel door een erkende asbestverwijderaar verwijderd worden. Ook voor het verwijderen van asbesthoudend isolatiemateriaal en vloerbedekking zijn er subsidies mogelijk.

Bieke en Gaëtane, beiden uit Mol, lieten een asbestonderzoek uitvoeren. Bieke: ‘Het is een opluchting dat mijn zolder en kelder nu volledig asbestvrij zijn. Uit de staalname bleek dat er niet-hechtgebonden asbest aanwezig was in mijn woning. De isolatie rond buizen op zolder en in de kelder bleek asbestkoord te zijn. We deden beroep op een erkende asbestverwijderaar en zijn daar zeer tevreden over. Er werd 60 lopende meter asbestkoord verwijderd. Ik ben heel tevreden over de ploeg die de werken uitvoerde. Alle regels werden gevolgd en alles verliep heel veilig. Mijn huis is ook veel groter, nu ik de zolder en kelder zonder risico kan gebruiken.’

Gaëtane: ‘Gelukkig bleek uit het onderzoek dat er geen asbest aanwezig was in onze woning. We hoorden ‘via via’ van het asbestproject van IOK. Omdat we twijfelden of de isolatie rond de buizen in onze kelder asbest bevatten, grepen we deze kans graag met beide handen aan. Zelf kan je dat immers onmogelijk inschatten. We kregen al snel bezoek van de asbestdeskundige. Hij nam op verschillende plaatsen stalen. Die werden in een labo onderzocht en na enkele weken kregen we het goede nieuws: geen asbest in de kelder. Het rapport houden we goed bij zodat we in de toekomst kunnen bewijzen dat er geen asbest in onze woning aanwezig is.’

Het onderzoek is voor particuliere eigenaars van woningen of appartementen in één van de 29 gemeenten van het werkingsgebied van IOK.

Wie deelneemt, moet zelf geen asbestdeskundige en erkende asbestverwijderaar zoeken. IOK deed dit voor jou via een overheidsopdracht met hoge eisen. Naast alle gezondheidswinsten geniet je van een heel voordelig tarief om leidingisolatie of vloerbedekking met asbest te laten verwijderen. IOK en OVAM dragen immers bij in 50 procent van de kostprijs (exclusief BTW en dit met een maximumsubsidie van 5 000 euro voor een woning en 7 000 euro voor leidingisolatie in een appartementsgebouw. Je moet deze tussenkomst niet eerst zelf betalen. IOK betaalt rechtstreeks aan de erkende asbestverwijderaar. IOK (OVAM) komt niet tussen in het verschuldigde BTW-bedrag. (EM / Foto Gemeente Mol )

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten